Caravaggio x 2

Pågår 21 januari – 14 mars 2010

Vi inleder år 2010 med en presentation ägnad Caravaggio, ett av konsthistoriens verkligt stora namn. Caravaggios realism och särpräglade ljusdunkelmåleri fick en enorm betydelse för måleriet under 1600-talet. År 2010 är det fyra hundra år sedan mästaren dog, och hans minne firas på många håll i världen.

Presentationen, som innehåller två målningar föreställande den helige Franciscus, är en produktion som museet erbjudits via Italienska ambassaden och Italienska Kulturinstitutet i Stockholm.

Målningarna kommer från två Italienska kyrkor, och utställningen belyser den vetenskapliga diskussionen kring verken. Det handlar om Caravaggios teknik och arbetsmetoder, om förhållandet mellan original och kopia. Tidigare har den målning som tillhör kyrkan Sana Maria della Concezione i Rom ansetts vara originalet. En omfattande teknisk undersökning av de båda målningarna har emellertid lett till att man nu menar att den målningen är en kopia, medan målningen från Carpineto Romano är ett original.

Caravaggister i samlingarna

De målare som inspirerades och utvecklade Caravaggios stil, först i Rom, sedan i andra delar av Italien och Europa, brukar kallas Caravaggister. I Nationalmuseums samlingar finns flera exempel på den här typen av måleri. Läs mer om några av verken och passa på att se dem samtidigt som du ser Caravaggio.

Visningar

På temat Caravaggio och andra konstnärer i 1600-talets Europa ges guidade visningar 13, 20 och 27 februari. Visingarna startar kl 13 och ingår i museientrén. Läs mer.

Symposium

Torsdag 21 januari kl 9.40-18.10
I samband med utställningen arrangerar Italienska Kulturinstituet i Stockholm och Nationalmuseum ett symposium. En rad italienska, franska och svenska experter om Caravaggios arbete och hans infytande på den europeiska konsten. Läs mer.

 Ett särskilt tack till Italienska utrikesministeriet, Italienska Ambassaden, Italienska Kulturinstitutet och Costa Cruises för genomförande av projektet.

Den helige Franciscus ,Michelangelo Merisi da Caravaggio. © Soprintendenza Speciale per il Patrimonio Storico, Artistico ed Etnoantropologico e per il Polo Museale della città di Roma.

Den helige Franciscus, Michelangelo Merisi da Caravaggio.  San Pietro, Carpineto Romano, deponerad i Galleria Nazionale d’Arte Antica, Palazzo Barberini, Rom. © Soprintendenza Speciale per il Patrimonio Storico, Artistico ed Etnoantropologico e per il Polo Museale della città di Roma

Caravaggio på film

I samband med utställningen visas en filmserie om Caravaggio på Italienska Kulturinstitutet i Stockholm . Alla filmer visas på italienska med engelsk text.

2 februari, tisdag, kl. 18.30

Caravaggio
Regi: Derek Jarman, 1986, 93’
Silverbjörn vid Berlins filmfestival 1986

4 februari, torsdag, kl. 18.30

Caravaggio. L’ombra del genio (Caravaggio. Geniets skugga)
Regi: Angelo Longoni, 2009, 130’

8 februari, måndag, kl. 18.30

Caravaggio. Un genio in fuga (Caravaggio. Ett geni på flykt)
Regi: Renato Mazzoli, 2005, 60’

Caravaggio. L’ultimo tempo (Caravaggio. Den sista tiden)
Regi: Mario Martone, 2005, 41’
Producerad på PAV s.n.c. av Claudia Di Giacomo och Roberta Scaglione
Tilldelades 2005 priset Gran Premio Asolo Film Art Festival för bästa tävlingsbidrag.

Italienska Kulturinstitutet i Stockholms webbplats