Crossing Borders–
ett samarbete med Swedavia

Crossing Borders är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Swedavia. Utställningen består av porträttfoton av svenskar som på olika sätt uppmärksammats internationellt. Åren 2014–2016 har Crossing Borders visats på flygplatser runt om i Sverige.

Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, fotbollsspelare, 2011. Peter Cederling, Therese Alshammar, simmare, 1998. Hans Gedda, Anne Sofie von Otter, opera- och konsertsångare, 2006. Bilderna är beskurna.

Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, fotbollsspelare, 2011. Peter Cederling, Therese Alshammar, simmare, 1998. Hans Gedda, Anne Sofie von Otter, opera- och konsertsångare, 2006. Bilderna är beskurna.

Mars 2014april 2016
Har visats på flygplatser runt om i SVerige 

Crossing Borders är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Swedavia. På en flygplats möts människor som färdas över gränser. I utställningen visas 14 porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Det är musiker, författare, diplomater, företagare, idrottare, uppfinnare, skådespelare och forskare.

Deras arbete för dem utanför landet, men också över andra gränser än de rent geografiska. Det kan handla om att slå världsrekord i simning eller att förändra vår syn på den globala samhällsutvecklingen.

För Nationalmuseum innebär utställningen ett steg över en gräns. Museets konst blir tillgänglig på en plats där den inte funnits tidigare. 

På Åre Östersund Airport har ett porträtt av låtskrivaren, sångaren och journalisten Annika Norlin tillkommit som även framträder under artistnamnen Hello Saferide och Säkert!. Hennes låtar spänner över ett vitt fält, från Arjeplog till I Was Jesus och framförs på engelska och svenska. Många texter är feministiska och hon har gjort en egen version av Jag vill inte suddas ut, en välkänd kvinnokampsång från 1970-talet. I Magnus Bergströms porträtt reser hon sig ur vattnet som en androgyn Ofelia.

Olika intryck och uttryck

Fotograferna tillhör flera generationer från Hans Gedda och Denise Grünstein till Sanna Sjöswärd och Magnus Laupa. De har olikartade intryck och hämtar inspiration från såväl reklam- och modefoto som film och video. Detta bidrar ibland till en teatral karaktär. Porträtten är medvetet iscensatta. 

Samtidigt finns exempel på både intimitet och distans, det hudnära och det officiella. Thomas Wågströms porträtt av biokemisten och uppfinnaren Petra Wadström är beställt särskilt för den här utställningen, övriga har tillkommit i andra sammanhang. Alla har förvärvats till Statens porträttsamling som förvaltas av Nationalmuseum.

Statens porträttsamling

Statens porträttsamling är världens äldsta nationella porträttsamling och finns sedan 1822 på Gripsholms slott. Samlingen innehåller närmare 5 000 porträtt och växer ständigt.

Tanken var redan från första början att modellerna ska vara personer som har gjort värdefulla insatser för Sverige. Länge var detta liktydigt med etablissemanget, huvudsakligen bestående av äldre män.


Magnus Bergströms porträtt av Annika Norlin, 2010.

Numera har urvalet breddats och bland de avbildade förekommer representanter från vitt skilda delar av samhället. Genom förvärven av porträtten från Crossing Borders tillförs porträtt av vår egen tids storheter – svenskar som idag är minst lika kända internationellt som Carl von Linné och August Strindberg på sin tid. 

Samarbete med Swedavia

Utställningen är en del i samarbetet mellan Nationalmuseum och Swedavia som handlar om att visa konst på flygplatser i Sverige. Den har visats på följande flygplatser:

 • 16 oktober 201530 april 2016
  Åre Östersund Airport 
 • 26 juni–31 augusti 2015,
  Visby Airport
 • 9 mars–1 juni 2015,
  Göteborg Landvetter Airport
 • 20 november 2014–1 mars 2015,
  Malmö Airport
 • 29 augusti–31 oktober 2014,
  Umeå Airport 
 • 19 mars–3 augusti 2014,
  Stockholm Arlanda Airport

Gratis app med audioguide

Med audioguiden som app kan du lyssna till kommentarer kring porträtten i utställningen Crossing Borders när du besöker den eller ladda ner spåren och lyssna vid ett senare tillfälle. 

Scanna QR-koden nedan eller ladda ner från AppStore eller Google Play direkt i din telefon.

QR-kod för Crossing Borders App


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp