Det moderna livet
– franskt 1800-tal

Det moderna livet visar fransk 1800-talskonst ur Nationalmuseums samlingar. Den berättar om samhällsförändringarna i Frankrike under förrförra seklet och om hur de påverkade konsten. Se verk av Claude Monet, Emile Gallé, Berthe Morisot med flera.

Bilder: Eva Bonnier, Ateljéinteriör i Paris. Émile Gallé, glasskål i övrfångsteknik. Auguste Renoir, Konversation.

Eva Bonnier, Ateljéinteriör i Paris. Émile Gallé, glasskål i överfångsteknik. Auguste Renoir, Konversation

Pågår 19 april 2012 – 3 februari 2013

Det moderna livet är del av ett projekt där vi prövar nya sätt att presentera samlingarna.

Nationalmuseums samling av fransk 1800-talskonst har stor bredd. Här finns verk som visar allt från Napoleontidens intresse för antiken, över det nya friluftsmåleriet till böljande art noveau i konsthantverket och impressionisternas intresse för ljus och färger.

Tack vare variationsrikedomen kan samlingen användas för att illustrera samhällsutvecklingen och det moderna livets framväxt under 1800-talet.

Omtumlande tid

Tiden mellan franska revolutionen 1789 och det första världskriget 1914 var händelserik och turbulent. Industrialiseringen tog fart, många flyttade från landsbygden till städerna, folk gjorde uppror och demokratin växte fram. Med förändringarna följde nya sätt att se på människan och samhället, på naturen och på staden. Allt detta påverkade konsten som i sin tur påverkade människorna och samhället.

Konsten berättar

Genom konsten tecknas en övergripande bild av denna omtumlande tid. Tematiska nedslag i olika samhällsfrågor och historiska händelser breddar och fördjupar perspektiven. Måleri, teckningar, foto, skulptur och konsthantverk visas sida vid sida. Du får se verk av konstnärer som Claude Monet, Emile Gallé, Edouard Manet, Berthe Morisot, August Rodin och Gustave Courbet.

Fransk påverkan

Under senare delen av 1800-talet var många svenska konstnärer verksamma i Frankrike. Därför visar vi även verk av svenska konstnärer utförda i till exempel Gréz-sur-Loing, i Paris eller vid kusten i Normandie.

Katalog

Var så god! Här kan du kika i katalogen som ges ut i samband med utställnignen. Ladda ner kostnadsfritt som pdf. Du kan förstås också köpa boken i Bokshoppen på nätet eller i museets Butik. Pris: 119 kr (ord pris 149 kr)

ikon för pdf Utställningskatalog, pdf (16 M)

Beställ katalogen från Bokshoppen

Visningar

Gemensam visning av Det moderna livet och Ljus och mörker tisdagar kl 13 i september.

Kvällsvisning
Torsdagar kl 18 i september

Visning på teckenspråk
Lördag 29 september kl 11.30–12.30. OBS! Föranmälan.

Syntolkad visning
Torsdag 4 oktober kl 11.15–12.15

Temadag

Söndag  18 november kl 13–15

Bokcirkel

Läs franskt, på svenska, i Bokcirkeln Det moderna livet. I vinter läser vi Émile Zolas roman Hallarna. Vinterns bokcirkelträff  tisdag 22 januari kl 17.30. Mer info kommer inom kort.

Twitter

Följ Det moderna livet på Twitter. Vi twittrar från och om utställningen på @franskt1800tal.

Bild: Hugo Birgers teckning av En liten flicka är utställningens symbol för material riktat till barn.

För barn

Den här lilla flickan, heter Francis. Du hittar henne lite här och var i utställningen. Hon är symbolen som betyder att här finns det något att läsa för barn. På åtta ställen kommer hon att berätta om hur det var att leva på 1800-talet och sådant som hon tycker är intressant i utställningen.

Alla barn är välkomna att mejla frågor eller synpunkter om utställningen till  henne. Skriv till adressen This is an email address

Bildspel

Se utställningens två bildspel om Staden och Landet på Youtube.

Fördjupning

Läs mer om verken i Det moderna livet. Texterna från utställningen finns tillgängliga på webben.

Skapande skola-projekt

Elever från årskurs 8 och 9 vid Bredängsskolan har reflekterat kring den moderna stadens framväxt i 1800-talets Paris och hur de själva förhåller sig till 2000-talets Stockholm. Läs mer och se deras foton och filmer här.

 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp