Bokcirkel Det moderna livet, vintern 2013

Läs franskt tillsammans med oss i bokcirkeln Det moderna livet. Vi läser och diskuterar 1800-talslitteratur som ger ytterligare inblickar i livet i Frankrike under förförra seklet. Boka in vinterns bokträff tisdag 22 januari 2013.

I vinter fortsätter Nationalmuseums bokcirkel, i anslutning till utställningen Det moderna livet – franskt 1800-tal.  Den här gången läser vi Émile Zolas Hallarna (Le ventre de Paris).

I nytryck från Norsteds

Norstedts ger i samarbete med Nationalmuseum ut romanen i nytryck. Den finns att köpa i välsorterade boklådor och att beställa från bokshoppar på nätet.

Kl 17.30 Publiken hälsas välkommen

Kl 17.40 Intendent Helena Kåberg berättar om den moderna staden Paris framväxt, flyttvågen från landet till staden, bygget av saluhallarna och miljöerna där bokens handling utspelar sig.

Kl 18 Intendent Mikael Ahlund presenterar Zolas Hallarna och talar om konsten i Zolas samtid samt kopplingar mellan litteratur, konst och utställningen Det moderna livet.

Kl 18.20 Ur ett designhistoriskt perspektiv fortsätter intendent Helena Kåberg att berätta om tidens dukade bord och matkultur.

Kl 18.40 Boksamtal och möjlighet att se utställningen Det moderna livet
Kl 20.00 Nationalmuseum stänger

Tid: Tisdag 22 januari kl 17.30 – 19.45
Plats: Samtal i Hörsalen, sedan mindre grupper i utställningen.
Avgift: Ingår i museientrén

Hallarna

Hallarna utspelas i och kring de stora saluhallarna i Paris omkring mitten av 1800-talet. Huvudpersonen Florent har trots ett brokigt förflutet fått arbete i saluhallen, men det tar inte lång tid innan han finner sig inblandad i ett uppror som hotar att få ödesdigra konsekvenser.

Émile Zola (1840-1902) brukar räknas som naturalismens fader och därmed som en viktig förnyare av den konstnärliga prosan. Hallarna, från 1873, är ett kraftprov i fantastiska skildringar av miljöer och dofter, verkningsfulla matmetaforer och en roman där det myllrande Paris kan sägas utgöra själva berättelsens kärna.

Anmäl dig här.

Diskussionsunderlag

Mer info om boken och frågor att diskutera och tänka på vid läsningen hittar du här.

Dela med dig av din läsupplevelse genom att gå med i Facebook-gruppen Nationalmuseums bokcirkel.

Mer om utställningen
Det moderna livet – franskt 1800-tal.

Följ Det moderna livet på Twitter. Vi twittrar från och om utställningen på @franskt1800tal

Bild:Émile Zola, Självporträtt

Émile Zola, Självporträtt.
[Public domain], via Wikipedia Commons

Bild: Omslaget till Émile Zolas roman Hallarna.
Omslaget till boken i nytryck

BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven