Bokcirkeln hösten 2012, diskussionsfrågor

Hösten 2012 läste bokcirkeln Det moderna livet Parisromanen Bel-Ami av Guy de Maupassant. Här är kort info om boken och några saker att fundera över vid läsningen av den.

Bel-Ami utspelar sig i det sena artonhundratalets Paris, där allt förändras, allt är nytt, och vårt moderna liv börjar tar form. Folk flyttar in till städerna, hantverkssamhället ersätts av industri, arbetarklassen organiserar sig och borgarna samlar förmögenheter.

En stadskultur av shopping, nöjen och medier växer fram. Och det är här vår huvudperson, Georges Duroy, hittar oanade möjligheter i den expanderande tidningsvärlden, och skrupellöst klättrar uppåt i stadens hierarkier – inte sällan på axlarna av maktens kvinnor. 

  • Men är det här en bra bok att läsa i år, 2012? 
  • Varför då?
  • Eller, om du inte tycker det: Varför inte?


”Han gick lite som han brukade då han ännu bar sin husaruniform, bröstet ut, benen lite åtskilda som om han nyss stigit av hästen; och han trängde sig hänsynslöst framåt på den överfyllda gatan, törnade mot axlar och knuffade folk för att få gå sin väg rakt fram ... Han föreföll att hela tiden förakta någon, de mötande, husen, hela staden i sin egenskap av en vacker militär som nödgats bli civil.”

  • Vem är den här mannen? Varför knuffas han? Och finns det överhuvudtaget några skäl att tycka om honom?
  • Vem tycker du liknar Georges Duroy i vårt samhälle i dag?

När erövringen av Marocko blir ett faktum växer förmögenheterna kring Du Roy på ett explosionsartat sätt. Tidningsägaren Monsieur Walter kröner sin rikedom med att köpa mästarmålningen ”Jesus på havet” och anordna en visning för hela Parissocieteten i sitt palats. Och hela upplösningen cirklar kring den magiska målningen.

”Kristus hade satt sin fot på en våg som man såg glättas och lugna sig och liksom smeka gudomens fot som berörde den. Allt låg i skugga runt Gudamänniskan. Endast stjärnorna skimrade på himlen ... Suzanne utbrast: -- Men han liknar ju er, Bel-Ami.”

  • Vad tänker du om ”Jesus på havet”?
  • Varför liknar den Georges?
  • Varför cirklar hela upplösningen kring den, och visningen av den?


 

Bild: Omslaget till Norstedts nytryck av Bel-Ami.

Omslaget till Norstedts nytryck av Bel-Ami.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp