Fördjupning: Christina Nilsson

I utställningen Det moderna livet har ett kabinett tillägnats den svenska operastjärnan Christina Nilsson (1843–1921). Hon bosatte sig i Paris, gjorde succé som operasångerska och turnerade världen runt. Christina Nilsson var även en stor konstsamlare.

Bilder:

Christina Nilsson,

I utställningen Det moderna livet har ett kabinett tillägnats den svenska operastjärnan och konstsamlaren Christina Nilsson (1843–1921). Nilsson kom från enkla förhållanden i Småland. Hon bosatte sig i Paris, gjorde succé som operasångerska och turnerade världen runt.

Hon var även en stor konstsamlare och testamenterade över 200 föremål till Nationalmuseum – 42 målningar, två skulpturer och 168 konsthantverksföremål.

Operastjärnans samling och de bostäder hon inredde åt sig själv var typiska för en person i hennes ställning. Det var en brokig samling med både moderna konstverk och föremål från olika historiska epoker. I strama sällskapsrum dominerade religiösa motiv och föremål från medeltiden och barocken. Intimare salonger var inredda i rokoko med 1700-talsmåleri och porslinsfiguriner. Modern konst var oproblematiskt placerad sida vid sida med den äldre.

 

Andra svenska samlare, bosatta i Paris eller med ett starkt intresse för det franska, har också gjort betydande donationer till museet, men Christina Nilsson är exceptionell i sina moderna roller som operastjärna, karriärkvinna och konstsamlare.

I utställningens Christina Nilsson-kabinettet visar vi nio målningar, ett urval Christina Nilssons Meissenfiguriner, smycken, dosor, fickur och ordenstecken. Målningar som tillhört Christina Nilsson visas även i stora galleriet


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp