Twittra: Det moderna livets musa

Bilden av den unga damen som fått personifiera utställningen Det moderna livets twitterkonto är målad av Hugo Salmson. Vi vet inte hennes riktiga namn, men vi kallar henne Twittra.

Porträttet föreställer en vardagsklädd parisiska i moderiktiga accessorer. Guldsmyckena är inspirerade av historien. Medaljongen är ett minnessmycke – en så kallad souvenir. Hatten är smyckad med exotiska fjädrar.

Hattmodet skiftade varje säsong och urartade i slutet av 1890-talet då modister började använda hela fåglar som hattornament – ett bruk som hotade att utrota sällsynta arter och som ledde till att protestgrupper bildades.

Vi vet inte vem kvinnan var eller vad hon hette. För konstnären Hugo Salmson verkar hon, av målningens titel att döma, ha personifierat den typiska parisiskan. Vi har låtit henne stå som symbol för utställningens Twitter. Vi kallar henne därför för Twittra. Från den 19 april kan du se porträttet i utställningen!

Om konstnären

Hugo Salmson (1843-1894) kom till Paris år 1867 tack vare ett resestipendium från Konstakademin. Han stannade kvar efter studietiden och blev 1873 fransk medborgare. Paris var, enligt honom själv ”den enda plats där en målare bör trivas, här finns ju allt”. Han slog igenom på Salongen 1870 med en folklivsskildring från Dalarna men blev främst känd för sina naturalistiska målningar av lantarbetare. I utställningen kan man se målningarna Blomsterplockerskan och Minne från Picardie som exempel. 51 år gammal tog han sitt eget liv.


 

Hugo Salmson (1843–1894), En parisiska, ca 1880-tal

Twitter

Vi twittrar från och om utställningen. Följ oss.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp