Det offentliga rummet

I samarbete med Jernhusen visar vi reproduktioner av verk ur Nationalmuseums samlingar under rubriken Det offentliga rummet. Se dem på byggplanken vid Stockholms Centralstation.

Det offentliga rummet. Vy längs med Klara Vattugränd mot Klara kyrka.

14 september – 31 december 2015

Visas på byggplanken vid Vasagatan, Klara Vattugränd och Klarabergsviadukten vid Stockholms Central. 

Staden är full av motsägelser: Kultur och kommers. Privat och offentligt. Gemenskap. Ensamhet. Hur har staden och bilden av staden förändrats under historien? Och var går gränsen mellan det gemensamma och det privata? Med utgångspunkt i antal konstverk ger vi dig möjlighet att reflektera över frågor som handlar om staden och det offentliga rummet.

Konsten kan möta en ny publik

Just nu är Nationalmuseums byggnad på Blasieholmen stängd för renovering. Samtidigt bygger Jernhusen ett helt nytt kvarter, Stockholm Continental, vid Centralen mitt i Stockholm. Här rör sig hundratusentals människor varje dag och många av de verksamheter som ska rymmas i det här nya huset blir tillgängliga för alla. De båda byggprojekten innebär ett gyllene tillfälle att låta konsten möta en ny publik i stadsrummet istället för i museet.

Se konsten på byggplanket

Utomhusutställningen Det offentliga rummet är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Jernhusen. På planken runt Jernhusens byggprojekt visas nu reproduktioner, tryckta på stora vepor, av konstverk som finns i original i Nationalmuseums samlingar. De är alla verk som vi hoppas ska få dig att fundera över bilden av det offentliga rummet – ett rum som ju du också är en del av. 

Det offentliga rummet har fyra underteman: 

På gränsen till det privata visar interiörmålningar, vars samtida motsvarighet skulle kunna vara "hemma hos"-reportaget.

Kontroversiellt eller korrekt? består av flera verk som under olika tider - och kanske än idag - ansetts vara kontroversiella att visa.

Förändra eller bevara? visar främst Stockholmsvyer och knyter an till debatten om förtätning i Stockholms innerstad.

Gemenskap och anonymitet visar på stadens möjlighet till sammanhang - men också på de som utesluts och frivilligt eller ofrivilligt blir anonyma i stadens myller. 

Allt som allt visas 43 reproduktioner av verk i Nationalmuseums samlingar.

Fördjupning i appen

I appen Nationalmuseum@ går det att lyssna på ett samtal mellan Per Hedström, Nationalmuseum, Per Forssberg, Garbergs och Margret Atladottir, Politism där utställningens olika teman diskuteras ur ett samtida perspektiv.

Appen är kostnadsfri och kan laddas hem genom AppStore eller GooglePlay. Sök på Nationalmuseum@. 

Visningar

Gå med på en visning av utställningen på byggplanket. 

Alla dagar 8 oktober–12 oktober kl 15.

Samling på Vasagatan vid trappan upp till Klarabergsgatan.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp