Drivet och överdrivet – om karikatyren i Sverige

Karikatyren driver med oss genom att överdriva. Se ett 90-tal tillspetsade bilder av politiker, kungar, byråkrater, författare och andra värda att driva med, från 1500-talet och fram till idag.

Bilder: Hilding Nyman, August Strindberg, Omslagsbild till Strix. Einar Nerman, Inga Tidblad och Olof Bergström i Kameliadamen. Helena Lindholm, Caroline af Ugglas.

Hilding Nyman, August Strindberg, Omslagsbild till Strix. Einar Nerman, Inga Tidblad och Olof Bergström i Kameliadamen, Musik- och teatermuseet, Helena Lindholm, Caroline af Ugglas.

Pågår 8 mars – 12 augusti 2012

En karikatyr spelar på en igenkännbar persons ansikte och kroppsspråk. Den är ofta skämtsam, men inte alltid. Karikatyren överdriver det typiska och säregna, utan att gå alltför långt. En elegant och driven tecknarstil mildrar ironin i bilden och våra leenden förtar lite av det farliga och pinsamma i den.

Från privat nöje till maktfaktor

Utställningen handlar om den svenska karikatyrens utveckling. Till en början var karikatyrer något privat. De förekom framförallt i dagböcker och brev. Med nya trycktekniker blev det mot slutet av 1700-talet möjligt att trycka större upplagor. Karikatyren blev nu offentlig. Genom bildpressens framväxt under 1800-talet blev karikatyren en maktfaktor. Att ha blivit karikerad sågs som ett tecken på kändisstatus. Den litografiska tekniken möjliggjorde dessutom en mer personlig tecknarstil och en konstnärlig nivå som satte normen för all fortsatt karikatyrkonst.

Ständigt aktuell

Karikatyren var länge mannens domän. Men i början av 1900-talet började kvinnliga tecknare etablera sig och då främst inom teaterkarikatyren. Efter en period där karikatyren främst förekommit som politiska kommentarer på ledarsidorna i dagstidningarna blev den återigen ett brännande ämne i och med Muhammedkarikatyrerna år 2005.

Gammalt och nytt

I utställningen visas teckningar, tryck och digitala bilder av konstnärer som Johan Tobias Sergel, Carl August Ehrensvärd, Gustaf Wahlbom, Albert Engström, EWK, Annie Bergman och Stina Eidem.

 

Utställningen visas i Galleriet på entréplan. Fri entré.

Läs mer

Här kan du ladda ner ett häfte med bilder och texter från utställningen.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp