Från tsarer till folkkommissarier

Höjdpunkter ur det ryska måleriets historia. 65 målningar, från det tidiga 1800-talet via kända modernistiska konstnärer som Kandinskij och Chagall till Stalintidens realism, visas i utställningen som är ett samarbete med Ryska Museet i S:t Petersburg.

Bilder: Boris Grigorijev, Porträtt av Vsevolod Meyerhold, 1916. Aleksandr Samochvalov, Flicka i t–shirt, 1932. Andrej Rjabusjkin, Moskvaflicka från 1600–talet, 1903

Boris Grigorijev, Porträtt av Vsevolod Meyerhold, 1916. Aleksandr Samochvalov, Flicka i t–shirt, 1932. Andrej Rjabusjkin, Moskvaflicka från 1600–talet, 1903 © 2014, State Russian Museum, St. Petersburg

2 oktober 2014–11 januari 2015
Visas på Konstakademien 

Utställningen Peredvizjniki – banbrytare i ryskt måleri, som visades hösten 2011, var en Nationalmuseums största publiksuccéer på senare år. I höstens utställning vidgas perspektivet till att visa konstnärsgruppen Peredvizjnikis föregångare och efterföljare, från tidigt 1800-tal till och med senare delen av sovjettiden.

Utställningen ger svenska besökare möjlighet att uppleva en rik och mångfasetterad konstkultur som för många västeuropéer fortfarande är okänd.

Utställningen kommer från Ryska Museet i S:t Petersburg, som har världens största samling av rysk konst, och innehåller en rad höjdpunkter ur museet samling.

Berättarglädje och känslor

Från tsarer till folkkommissarier. Ryskt och sovjetiskt måleri från Ryska museet visar konst som sprungit ur ett samhälle som genomgått enorma förändringar under de drygt hundrafemtio år som utställningen spänner över. Från 1800-talets tsarvälde över de revolutionära åren på 1910- och 1920-talen till Stalintidens och kalla krigets sovjetiska stormakt.

Livegna bönder, bilder som präglas av den kristna ortodoxins föreställningar och traditioner samt skildringar av samhällsomvälvningarnas och de stora krigens konsekvenser. Många av konstverken i utställningen karakteriseras av berättarglädje och starka känslouttryck. Det storslaget episka finns i både 1800-talsrealismen och i Stalintidens propagandakonst.

Modernismens pionjärer

Men den ryska konsthistorien innehåller också några av den tidiga 1900-talsmodernisens verkliga pionjärer. Kazimir Malevitj och Vasilij Kandinskij, som sedan länge räknats till konstens stora världsnamn, bröt ny mark med ett måleri som tog avstånd från realismen och den berättande traditionen.

Utställningen innehåller också verk av 1900-talsmålare som är mindre kända för en internationell publik. Ett exempel är Pavel Filonov, som utvecklade en ytterst personlig bildvärld inspirerad av folkkonst och bilder utförda av psykiskt sjuka människor. Filonov förbjöds av den sovjetiska regimen att visa sin konst offentligt.

Socialistisk realism

Rysslands konstnärer har under långa perioder arbetat under repressiva regimer som ställt hårda krav på konstens form och innehåll. Under tsartiden var censuren sträng och under Stalins tid som Sovjetunionens ledare förväntades konstnärerna arbeta i regimens tjänst. Under stalintiden kallades den godkända konsten socialistisk realism. Målningarna visade sovjetsamhällets framsteg och sovjetmedborgarnas styrka och handlingskraft.

Men det fanns konstnärer som lyckades skapa visuellt intressanta konstverk trots att de anpassade sig till sovjetregimens krav. En av de viktigaste var Aleksandr Dejneka, som både skildrade moderna industrimiljöer och de katastrofala följderna av andra världskriget.

Totalt visas 65 oljemålningar av 40 konstnärer, alla inlånade från Ryska Museet. Bland konstnärerna finns namn som Ivan Ajvazovskij, Aleksej Venetsianov, Nathan Altman, Natalia Gontjarova, Alexander Dejneka, Vasilij Kandinskij, Isaac Levitan, Kazimir Malevitj och Marc Chagall.

Katalog

Till utställningen finns en katalog i en svensk och en engelsk upplaga med alla konstverk avbildade och med texter skrivna av specialister vid Ryska Museet. 249 kr under utställningsperioden (ordinarie pris 295 kr).

Nathan Altman, Porträtt av poeten Anna Achmatova, f. Gorenko, 1914.
Nathan Altman, Porträtt av poeten Anna Achmatova, f. Gorenko, 1914. © 2014, State Russian Museum, St. Petersburg 

Sergej Gerasimov, Vladimir Lenin bland bondedelegaterna vid Sovjeternas 2:a kongress, 1935-36
Sergej Gerasimov, Vladimir Lenin bland bondedelegaterna
vid Sovjeternas 2:a kongress, 1935-36.
© 2014, State Russian Museum, St. Petersburg 

Inte tillåtet att fotografera
Det är inte tillåtet att fotografera eller filma i ustställningen.

Tack!
Ett särskilt tack riktas till Anne-Marie och Herbert Lembcke, som aktivt medverkat i hela utställningsprojektet från idégivning till genomförande. Genom sin stiftelse Ad Infinitum Foundation har de givit ett generöst ekonomiskt stöd till utställningen och fortlöpande engagerat sig genom att bidra med idéer, kontakter, kunskaper och erfarenheter.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp