Handgjort – teckningar från Nationalmuseum

Utställningen handlar om den tecknade linjens betydelse och nutida revansch. I modebilder, porträtt och barnboksillustrationer kan vi se hur könsnormerna förändrats genom tiderna. I en dialog mellan nu och då visas 110 teckningar av äldre och nutida konst

Några smakprov ur utställningen.

Pågår 11 februari 2010–16 maj 2010

Som en reaktion mot digitalvågen som dominerade under 1990-talet finns i media idag ett stort intresse för det handgjorda, och speciellt för den tecknade linjen. Vi har därför bjudit in illustratören Stina Wirsén för att föra en dialog med teckningar ur museets egna samlingar. I utställningen visas verk av bland annat Rafael, Angelica Kauffmann, John Bauer, Antoine Watteau, Matthias Grünewald, Albrecht Dürer, Ernst Josephson, Hanna Pauli, Rembrandt, Björn Berg, Ivar Arosenius, Gunna Grähs, Berthe Morisot och Carl Larsson.

Dialog med nu och då

Konstnärerna i utställningen förenas genom intresset för människan. De har inte bara studerat sin egen omgivning utan genom omfattande resor också besökt länder utanför Europa. I modebilder, porträtt och barnboksillustrationer kan vi se hur synen på genus och etnicitet har skiftat under historiens gång. Stina Wirsén är en av de nutida konstnärer som på ett gränsöverskridande sätt försöker förändra normerna genom sina androgyna figurer som hon skapar med några få och träffsäkra streck.

Betraktaren i fokus

Utställningen vill visa hur bildstrukturer och mening skapas i vår kultur. Hur vi som betraktare blir triggade av varje linje i en teckning och hur vår associationsförmåga sätts på prov eftersom man i fantasin måste fylla i det som saknas för att kunna skapa mening. Det handlar om att även konstnärer är betraktare och påverkade av äldre bildkonventioner och koder.

teckningssamlingen
– en av världens främsta

Vad många inte vet är att Nationalmuseum har en av världens främsta teckningssamlingar. I centrum finns de mer än 2 000 teckningar som Carl Gustaf Tessin köpte in under sin tid som svensk ambassadör i Paris på 1740-talet. Teckningarna är mycket ljuskänsliga och visas därför sällan för publiken. Med Handgjort ges en unik chans att se ett stort antal av våra tecknade mästerverk.

Läs mer

Vill du fördjupa dig i ämnet? Vi har samlat alla texterna och utvalda bilder från utställningen i en pdf som du kan ladda ner.

 Handgjort, fördjupning

Entré

Fri entré. Visas i Galleriet på entréplan.

I sju stationer på plan 1 och 2, i de permanenta presentationerna av museets samlingar, visar vi teckningar tillsammans med målningar, skulpturer och konsthantverksaföremål.  Entréavgift 100 kronor, 80 kronor för studerande pensionärer och grupper om minst 15 personer. Barn och unga under 19 år har alltid fri entré.

Vernissage

På öppningsdagen, torsdag 11 februari kl 14, ger utställningskommissarie Margareta Gynning en introduktion till utställningen

Visningar

Onsdagar och fredagar kl 14 under hela utställningsperioden.

OBS! Extrainsatt introduktion ges av utställningskommissarie Margareta Gynning söndag 18 april kl 13.

Visningen onsdag 24 mars är teckentolkad.
Visning på teckenspråk lördag 17 april kl 11.30.
Syntolkad visning torsdag 11 mars kl 11.15.

Temadag

Söndag 21 februari kl 13–15 i Hörsalen
Ingår i museientrén
Kl 13: Föreläsning av utställningskommissarie Margareta Gynning
Kl 13.45: Teckna, rita, illustrera och bildsätta – Stina Wirsén berättar själv om sitt arbete
Kl 14.15: Konservator Karin Wretstrand och konstnären Anders Svensson ger en inblick i den äldre teckningskonstens teknik och tradition

Särskilt program i Ateljé för alla.BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp