Hans Hammarskiöld. Profiler

Hans Hammarskiöld är ett av de största namnen i svensk fotohistoria och även internationellt välkänd. Nationalmuseum visar en utställning med hans porträtt; allt ifrån kungafamiljen till kulturpersonligheter.

Några av porträtten i utställningen.

Utställningen pågår 15 januari–30 augusti 2009 

Hans Hammarskiöld, född 1925, är ett av de största namnen i svensk fotohistoria och även internationellt välkänd. Han har iklätt sig flera skiftande roller och verkat inom de flesta genrer. Under 1950-talet arbetade han bland annat åt modemagasinet Vogue. 

Nyförvärv till Statens porträttsamling

Inför utställningen har ett antal av Hammarskiölds verk förvärvats till Statens porträttsamling. Innehållet i utställningen är därför koncentrerat på porträttfotografin. Porträtt av kungligheter och kulturpersonligheter ryms i denna utställning. Här visas främst svenska modeller, men därutöver förekommer bl.a. några av Hammarskiölds amerikanska fotografkollegor.

Mångsidighet och skilda uttryck

Nedslag i Hammarskiölds verk vittnar om en stor mångsidighet, men också om skilda konstnärliga uttryck. Här finns prov på såväl konvention som experimentlusta.

Hammarskiölds porträtt uppvisar konstnärliga särdrag, där man återfinner alla de sidor och roller  som han iklätt sig: hovfotograf, modefotograf och reklamfotograf .

Utställningen visas i Galleriet på entréplan, fri entré. 


Utställningskommissarie: Eva-Lena Karlsson
Utställningsproducent: Magnus Olausson

Katalog

I samband med utställningen ger Nationalmuseum ut en katalog. Texterna behandlar Hammarskiöld och hans fotografgärning. Ett kapitel handlar om det analoga fotograferandet och mörkrumstekniken. Katalogen är rikt illustrerad och presenterar de flesta av utställningens porträtt. Köp katalogen i Butiken, 98 kronor.

Temadag Hans Hammarskiöld

Söndag 1 februari kl 13–15
Kl 13 – 13.45: Eva-Lena Karlsson, utställningskommissarie, ger en introduktion till fotokonsten i Statens porträttsamling
Kl 14 – 14.45: Hans Hammarsköld talar om sina verk med utgångspunkt i de utställda porträtten.

Fri entré.

Efter föreläsningarna signerar Hans Hammarskiöld utställningskatalgogen, och andra böcker av och om honom, i Butiken. Utställningskatalogen kostar 98 kronor.