Härskarkonst.
Napoleon. Karl Johan. Alexander

Om konsten att härska genom konsten. Möt maktens män från 1800-talets början och se hur de använde konsten för att legitimera och stärka sina positioner. Mer än 400 föremål visas i höstens storslagna utställning.

OBS! Sista dagarna. Pågår t o m 23 januari 2011

Härskarkonst handlar om konsten att härska genom konsten. Utställningens huvudpersoner, Napoleon, Karl Johan och Alexander, behärskade denna konst till fullo. De tre var alla maktens män i början av 1800-talet.

Vid den tiden, efter den franska revolutionen, luckrades de sociala gränserna upp, drömmar om frihet och jämlikhet väcktes. En människa kunde för första gången röra sig långt bort från sitt sociala ursprung. Men eftersom revolutionen vände upp och ned på allt, hotades den unga republiken Frankrike av inre och yttre fiender. Krig och osäkerhet präglade allas vardag och militärerna blev förebilder, också i konsten.

makt och påverkan

Konsten var viktig för att ge legitimitet åt de styrande men också som medel för att påverka. Den speglade härskarnas självbild och anspråk. Napoleon, Karl Johan och Alexander utnyttjade den maximalt för att stärka sina positioner. Inget lämnades åt slumpen. För första gången blev enkla föremål som en tekopp eller ett tandpetarfodral bärare av ett politiskt innehåll.

Storslaget och vardagligt

Utställningen visar mer än 400 föremål, från porträtt, skulpturer, smycken och serviser till vapen och uniformer. Du får också se möbler och rekonstruerade rumsmiljöer, som t ex karl Johans sovrum på Stockholms slott. Det är storslaget och ibland tillsynes vardagligt, allt av yppersta klass.

 

Bild: Frukostservis med porträtt av antikens stora lagstiftare och krigare, Sèvres kejserliga manufaktur.

Audioguide

Audioguide på svenska och engelska finns att ladda ned till din iPod eller MP3-spelare. Du kan också hyra den i entrékassan, 30 kronor.

Katalog

Utställningskatalogen  ges ut i både en svensk och en engelsk utgåva, 424 sidor och 370 färgbilder. Boken diskuterar ämnet Härskarkonst på ett tvärvetenskapligt sätt och vänder sig till såväl intresserad allmänhet som till forskare. Specialpris under utställningstiden: 295 kronor (ord pris 375 kronor). Läs mer.  

För skolan

I samband med utställningen arrangeras fortbildning för lärare. Vi erbjuder också åldersanpassade visningar för skolan samt material för arbete på egen hand. Läs mer under rubriken Skolan.

 

 

 


 

Entréavgift

120 kr, 100 kr för studerande, pensionärer och grupper om minst 15 personer. Fri entré för barn och unga under 19. Föreläsningar och visningar ingår i museientrén. 

Introduktion och visningar

Introduktion i Hörsalen, ca 45 minuter tisdag–fredag kl 13 från 5 oktober. Övrig tid visas ett bildspel.
OBS! Introduktionen onsdag 6 oktober är inställd.

Visning på teckenspråk lördag 30 oktober kl 11.15.

Syntolkad visning torsdag 7 oktober kl 11.15.

Bild:Porträtt av Napoleon I i kröningsornat (beskuren). Francois Gerard, osignerad. © Kungl. Hovstaterna. Jean Baptiste Bernadotte, marskalk av Frankrike, prins av Ponte Corvo (beskuren), Joseph-Nicolas Jouy  efter François Kinson. © Château de Versailles Foto: RMN. Alexander I  (beskuren), François Gérard, © Statliga Eremitaget

Boka en gruppvisning
Boka en privat visning av utställningen för kompisgänget, arbetskamraterna eller föreningen. Visningen tar ca 1 timme.

Kostnad:
Dagtid (kl 11-16): 1 700 kronor + reducerad entréavgift per person.
Kvällstid från kl 16.30 samt lördag–söndag: 2 250 kronor + reducerad entréavgift per person.
Max 30 personer/grupp. Till bokningsformuläret

Temadag Härskarkonst och Bernadotter i svart och vitt 
Söndag 16 januari kl 13–15

Kl 13: Magnus Olausson föreläser om Konsten att härska genom konsten.
Kl 14: Eva-Lena Karlsson föreläser på temat Svart på vitt om Bernadotte – 150 års porträtthistoria.

Plats: Hörsalen
Entréavgift: ingår i museientrén.

Tack!

Ett särskilt tack till Ad Infinitum Foundation för generöst bidrag till utställningen samt till Sven Hagströmer & Lage Jonason för bidrag till katalogen och till vår samarbetspartner Moët & Hennessy.

Nationalmuseum samarbetar med Accenture, Fagerhults Belysning, Svenska Dagbladet, Fältman & Malmén och Clarion Hotel Stockholm.

  Bild: Kamé med profilporträtt av Joséphine Bonaparte, okänd italiensk tillverkare.  Bild: Halsband och örhängen,Nitot & Fils. © Victoria and Albert Museum.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp