Hemma i framtiden

Hur ser världen ut om 10, 20 eller 50 år? Kommer vi att generera egen energi, odla nya organ hemma som förvaras i kylskåpet eller kanske till och med ha en lägenhet på en annan planet? Formgivare från hela världen spekulerade i Hemma i framtiden.

Ai Hasegawa, The Extreme Environment Love Hotel, Carboniferous Room. Foto: Ai Hasegawa och Joseph Popper. 

18 september - 15 november 2015

Visades på Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern. 

Utställningen Hemma i framtiden skapades för att ge en bild av hur våra hem kan se ut och fungera inom en inte alltför avlägsen framtid.

Tre framtidsscenarier byggdes upp med föremål och projekt som, om de blev verklighet, skulle leda till nya vardagsrutiner och förändrade hemmiljöer. Inspirationen till dem har formgivarna hämtat från såväl nutida samhällstrender som betydelsefulla forskningsframsteg.

Scenariot Åter till naturen handlade om en självförsörjande livsstil: om att kunna göra upp eld utan tändstickor eller tändare, om att fånga, odla och framställa sin egen mat eller om att bygga sina egna hushållsapparater – utan att köpa delarna till dem i en affär.

I scenariot Det biotekniska livet visades ett hem fyllt av produkter som uppstått i mötet mellan biologi och teknik. Är framtidens middagsmat en utskrift av ingredienser odlade i laboratorium? Kommer vi att kunna ladda våra mobiler med energi från våra egna kroppar?

I det tredje scenariot, Bosättning i rymden, ställdes frågor om vad som krävs för att vi ska kunna lämna vår egen planet och bosätta oss på andra platser i universum, hur mat som odlas på Mars smakar och hur de senaste modetrenderna kommer att se ut i rymden.

Utställningen bjöd in till reflektion kring vilken framtid vi vill ha – och vilken vi inte vill ha. Den visade hur vardagen kan förändras när produkter som idag känns futuristiska letar sig in i våra hem och tar plats i våra liv. 

Inplacerade längs med en tidslinje fanns ett antal föremål och företeelser som vi idag tar för givna men som en gång var revolutionerande nyheter. Många av dem har bidragit till att förändra våra liv. Några av dem har redan passerat "bäst före datum" och mer eller mindre glömts bort. 

Ladda ner foldrar

I utställningen fanns foldrar där varje scenarie kort presenteras. Texter om de ingående föremålen och projekten finns också. Ladda ner foldrarna som pdf:er.

Tidslinjen
Åter till naturen
Det biotekniska livet
Bosättning i rymden 

Läs mer om utställningen på www.domesticfutures.com

Curator: Lisanne Fransen
Utställningsdesigner: Harm Rensink

Medverkande designers: Martina Muzi, Jorge Penadés, Lauren Davies, Thomas Thwaites, chmara.rosinke, Francesco Faccin, Willem van Doorn, Ma'ayan Pesach, Susana Soares, Agi Haines, Marcia Nolte, Naomi Kizhner, Studio Stefan Schwabe, James King, Livin Studio, Officina Corpuscoli, Ela Celary, Thought Collider, Veronica Ranner, Johanna Schmeer, Mars One, Lucy McRae, Studio Swine, NASA/JPL, Nelly Ben Hayoun, Ai Hasegawa, Aloïs Yang, Neri Oxman & Stratasys, Grietje Schepers

 

Tack!

Sponsrat av:

Sponsrat av BMW

I samarbete med: 

SvD   och  Grand Hôtel Stockholm

Tack till:

FCB Fältman & Malmén

och

Creative Industries Fund NL


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp