Hemma –
skandinaviska interiörer i konsten

Stig på i vardagsrum och kök genom konsthistorien. Utställningen visar skandinaviska interiörer från olika tider så som de tolkats av våra mest omtyckta konstnärer. Se sällan visade verk av Carl Larsson, Fanny Brate, Hanna Pauli och många fler.

Ett urval av målningar från utställningen. Bilderna är beskurna.

Pågår 16 juni–15 augusti

Utställningen visar hur hemmiljöer och inredningsstilar skiftat genom historien, och hur hemmet behandlats som motiv i konsten. Konstnärernas intresse för att skildra hemmiljöer hängde samman med den växande betydelse som hemmet fick i den västerländska kulturen under 1700- och 1800-talen. Då blev hemmet en angelägenhet för alla samhällsgrupper – i adelns herrgårdar, i borgerskapets stadsvåningar och i bondstugorna.

Alla tiders hem

Utställningen illustrerar hur synen på hemmet som plats för olika typer av aktiviteter –tedrickande, vila, kortspel eller brödbak – har förändrats genom tiderna. Under 1700-talet skildrade till exempel Jean-Eric Rehn och Pehr Hilleström social samvaro i de adliga och borgerliga hemmen. Vid 1800-talets slut avbildade konstnärer som Hanna Pauli och Carl Larsson gärna sina nära och kära samlade i det varma ljuset från en fotogenlampa.

Spännande rum

Konstverken har grupperats kring olika teman, som 1700-talets hem, Borgerlighetens salonger, Sekelskiftets ljusa rum och I köksregionerna. Oljemålningar, teckningar och akvareller blandas med utvalda konsthantverksföremål. Carl Larssons målning Fru Dora Lamm och hennes två äldsta söner visas tillsammans med en rokokobyrå av Lars Nordin – en 1700-talsmöbel som nyligen förvärvats av Nationalmuseum. Byrån kommer från det Lammska hemmet och syns även i målningen.

 

Unik bildskatt

Utställningen innehåller såväl detaljrikt dokumenterande bilder som målningar inspirerade av impressionismen där ljus- och färgeffekter är viktiga. Många av konstverken, framför allt akvarellerna, är mycket ömtåliga och kan inte visas för publik så ofta. Det här är därför en unik chans att se en rad sällan sedda verk av några av Skandinaviens främsta konstnärer.

Alla konstverk i utställningen, förutom den ovan nämnda Carl Larssonmålningen som lånats från Länsmuseet Gävleborg, tillhör Nationalmuseum. Välkommen och känn dig som hemma!  

 

Entré

Museientré 100 kronor, 80 kronor för studerande, pensionärer och grupper om minst 15 personer. Barn och unga under 19 år har alltid fri entré.

Introduktion och visningar

Introduktion i Hörsalen kl 14.30 på öppningsdagen, onsdag 16 juni.

En introduktion ges vid sommarens visningar av aktuella utställningar och samlingar. Tisdagar kl 13 på engelska, torsdagar kl 13 på svenska, under juli och augusti.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp