Hos gudar och gudinnor

Välkommen kära du till Jupiter och hans sura fru! Följ med hem till antikens gudar och gudinnor, se hur de bor, lek och snoka runt bland deras grejer. Ingen av dem är hemma när du kommer men du kan nog lära känna dem ganska bra ändå!

Gudar i urval: Lilla Amor, Minerva och havets gud Neptunus.

Pågår 14 april 2011–15 januari 2012.

En lekfull utställning för barn.

Du kan tjuvtitta i albumet med Jupiters bästa förvandlingar, ställa till med åskväder, klappa den trehövdade hunden eller åka rutschkana ner till underjorden (om du vågar). Du kan också prova Venus magiska höftskynke eller passa på att pussas med någon du gillar på Amors kärleksdivan. Hemma hos Bacchus är det alltid fest. Han ger dig de bästa tipsen för ett lyckat kalas.

I konsten, särskilt från äldre tider, är antikens gudar och gudinnor vanliga motiv. För oss som lever idag, flera hundra år senare, kan det ibland vara svårt att känna igen dem och deras äventyr. Hur vet man vem som är vem och vem som bestämmer över vad

Vem är vem

Allt det här får du koll på efter att ha varit hemma hos gudarna och gudinnorna i utställningen. Du får se vilka deras favoritsaker är och lära dig mer om deras liv och äventyr.

Nästa gång du ser på en målning eller skulptur kommer du säkert att kunna lista ut om den föreställer Amor, Diana, Neptunus eller någon av de andra. Gå gärna ett par trappor upp i museet och se om du kan hitta dem.

Lek och lär

Hemma hos gudar och gudinnor är en utställning där barn och vuxna får uppleva med alla sinnen. Genom att leka i olika miljöer lär man sig mer om antikens gudar, vilka de var och hur man känner igen dem. Det finns mycket roligt att upptäcka och mycket att komma tillbaka till många gånger.

Inför besöket 

  • Fri entré till utställningen för både stora och små.
  • Utställningen vänder sig främst till barn över 4 år.
  • Entréavgift för vuxna om ni vill fortsätta upp i museet efter att ha varit i utställningen 
  • Visas i Galleriet på entréplan.
  • Håll ett öga på barnen i utställningen! Det finns tillfällen när en vuxen kan behöva hjälpa till.
  • Barnvagnar får inte plats. Ställ dem i vår barnvagnsparkering, tack.

     

Bild: Syskonen Mars och Minerva möter du i utställningen Hos gudar och gudinnor.

Mer om gudarna

Vill du lära dig mer om gudarna och gudinnorna? Läsa om om deras förvandlingar och äventyr? Spela memory och skriva ut fina färgläggningssidor?
Kolla här! OBS! Fungerar inte i iPhone eller iPad.

På Facebook

Du kan också besöka gudarna och gudinnorna på Facebook. Där kan du även skriva kommentarer och ladda upp egna bilder från ditt besök på museet. 

Audioguide

Audioguiden innehåller sju berättelser om olika konstverk i museets samlingar.

Gudarnas telefonsvarare

Lyssna på gudarnas och gudinnornas telefonsvararmeddelanden!

Gudar och gudinnor i Ateljé för alla

I höstens Ateljé för alla bekantar vi oss med en ny gud varje vecka. Gör egna bilder och andra skapelser i olika material och tekniker. Söndagar 11 september–27 november kl 12 –16.  

Gudar och gudinnor i skolan

Besök utställningen på egen hand med förskole- eller lågstadieklassen

Boka skolprogrammet Vänskap, tårar skratt och gråt. För förskolan och lågstadiet.