Ateljé för alla hos gudar och gudinnor, hösten 2011

Upplev, skapa, känn! Drop-in i Ateljén med olika teman varje vecka. Ta med en vän, hela familjen eller kom ensam för att med lek och lust pröva, lära och experimentera.

Bild: Ateljé för alla

Höstens familjeverksamhet fokuserar på antikens gudar och gudinnor. Lär känna dem i utställningen Hos gudar och gudinnor och arbeta med egna bilder i Ateljén. Ta med en vän eller hela familjen för att med lek och lust prova, lära och experimentera.

Vi inleder med visning för  barn kl 12. Därefter är det drop-in i Ateljén fram till kl 16. Välkommen!

Datum: söndagar 11 september–27 november
Tid: kl 12 – 16
Plats: Ateljén, entréplan
Visning för barn: lämpligt från 4 år
Entré: Fri entré för alla till utställningen Hos gudar och gudinnor och Ateljén. Vuxna som vill delta i barnvisningen eller besöka andra utställningar och samlingar betalar museientré. Ingen förbokning. Begränsat antal deltagare i Ateljén. 

Ateljé för alla vecka för vecka

11 september
Merkurius. Papperscollage.
Merkurius var gudarnas budbärare och tjuvars beskyddare. Han kunde flyga snabbt. Vart vill du kunna flyga? Vi tillverkar vackra, knasiga, sköra, stora eller små vingar av papper som vi sätter på oss innan vi flyger hem igen. Ta med skor eller kanske en huvudbonad som du vill bevinga!

18 september
Ikaros. Akrylmåleri.
Ikaros skaffade också vingar och flög nära solen. Vad hände då? Kom och lyssna på berättelsen, som utspelas i ett kungarike på Kreta bland labyrinter och monster. Vi gör tankekartor och målar i akryl det vi minns och lockas av i berättelsen. Kanske fångar du Minotaurusen?

25 september
Amor och Psyke. Serieteckning.
Hur känns det att vara kär och att bli sviken? Berättelsen om kärleksguden och den jordiska prinsessan är stark och lika aktuell i dag som den var under antiken. Men hur skulle du uttrycka den i modern form, som en tecknad serie?

Se filmen och lyssna till berättelsen om Amor och Psyke. Med intendent Marika Bogren.  

2 oktober
Venus och Adonis. Växtcollage.
Kärleksgudinnan Venus var förälskad i Adonis, som föddes ur en trädstam men som dödades under en vildsvinsjakt. Han blev till hennes glädje återuppväckt av guden Jupiter, som lät dem träffas då träden blommade. I Ateljén planterar vi i krukor egna träd av lera, pinnar, löv och papper och låter kärleken blomma i det.

9 oktober
Paris dom. Gips.
Paris var en prins som av gudarna fick uppdraget att välja ut den vackraste av alla gudinnor och ge henne ett guldäpple. Det blev bråk mellan gudinnorna då Paris valde skönhetsgudinnan Venus. Vem bestämmer vad som är vackert? Vi gör guldäpplen av gips för att hylla det sköna i oss alla. 

16 oktober
Trojanska kriget och Laokoon. Lera.
Grekerna hamnade i krig med Troja och lurade in sin armé i en trähäst som de skänkte i gåva till trojanerna. Prästen Laokoon kastade ett spjut i hästen och det utbröt en strid där prästen dödades av ormar och sjöodjur. Vi försöker fånga denna strid genom egna tolkningar i lera, som vi målar med temperafärger.

23 oktober
Jupiters förvandlingar. Akrylmåleri.
Jupiter var en gud som styrde över staden Rom. Han härskade över vädrets makter och kunde kunde förvandla sig till olika saker, bland annat till ett guldregn. Om du kunde förvandla dig, vad skulle du bli? Vi målar förvandlingsbilder i akryl på stora papper.

 

 

Bild: Syskonen Mars och MInerva tar ett snack.

30 oktober
Bacchus. Skulpturbuffé.
Bacchus var festens gud och han tyckte om överflöd av mat och dryck. Vi letar mat, frukt och festsaker i konstverken och gör egna favoritgodsaker i lera och collagematerial såsom pasta, knäckebröd, frukt med mera. Allt dukas upp på ett långbord i Ateljén, som fylls av musik. Saftkalas för alla!

6 november (allhelgona/höstlov)
Venus och Amor. Kärleksbrev.
Kärlek, kärlek! Hur vet man att man är kär? Kanske för att kärleksguden Amor har skjutit sin kärlekspil i hjärtat? Mamma Venus är kärleksgudinna och pappa Mars är krigets gud och Amor skickar kärleksmeddelanden till de som ska förälska sig. Vi skriver eller målar hemliga kärleksbrev som vi lägger i vackert smyckade kuvert. Bara du vet till vem!

13 november
Vulcanus och Mars. Akrylmåleri.
Vilken färg har ilska? Hur kan man lösa konflikter om man inte vill kriga eller slåss? Vi lär oss om hur smeden Vulcanus hanterade sin eldighet och lyssnar på Mars krigsberättelser. I Ateljén målar vi bråkiga bilder, men kanske också lösningen på ett gräl?

20 november
Neptunus. Akvarell.
Neptunus är havets gud. Han styr över vattnet och kan skapa lugn men också storm. Kan man styra vatten? Vi utforskar vattnets möjligheter och begränsningar i Ateljén och målar med flödiga vattenfärger på stora papper berättelserna om vattengudens äventyr.

27 november
Diana. Lera.
Jaktens gudinna är Diana. Hon  jagade med sin pil och båge i skogarna och tyckte om att dansa med sina unga väninnor. Hon var också de vilda djurens beskyddare och hade ofta en hjort som sällskap. Vilka vilda djur, verkliga eller i fantasin, vill du skulptera till vårt gemensamma skogslandskap i Ateljén?


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp