Ingegerd Råman
Nationalmuseum

Möt Ingegerd Råman, en av Sveriges mest tongivande formgivare, med det klara glaset som sin signatur. Sommarens utställning på Nationalmuseum Design visar ett personligt urval av hennes uppdrag och uppgifter: helt nya eller tidigare genomförda.

Ett urval karaffer. Konjakskupa för Grönstedts, 1996, Skruf. 6 skålar, stengods, delvis förgyllda, 1999, Ingegerd Råman. Alla av Ingegerd Råman.

3 juni14 augusti 2016

Visas på Nationalmuseum Design
i Kulturhuset Stadsteatern.

Möt Ingegerd Råman, en av Sveriges mest tongivande formgivare. En formgivare, och en krukmakare, som är oavbrutet nyfiken och redo att anta nya utmaningar och där det egna behovet nästan alltid är utgångspunkten inför en ny uppgift. Det klara glaset och den enkla, självklara formen har blivit något av ett signum för henne. Liksom den svarta och ibland vita keramiken, drejad i den egna verkstaden i Skåne eller tillverkad i större serier hos en producent.

Att vara trogen det egna formspråket, oavsett trender, är en förmåga som kräver stor integritet men minst lika mycket av lyhördhet, liksom en okuvlig vilja att vilja ge sig själv utmaningar som utvidgar och berikar. Att förfina och utveckla formen i ett glas, en karaff, en skål beroende på såväl den specifika funktionen som det aktuella sammanhanget där föremålet ska brukas, förutsätter lika delar av igenkänning och ett lustfyllt sätt att ta sig an uppgiften.

– Jag tycker om att lyssna, samtala och lära. När man arbetar så nära tillsammans uppstår ett särskilt förtroende. Det gör att jag ser och tänker på ett annorlunda sätt, vilket haft en stark påverkan på mitt eget arbete, säger Ingegerd Råman.

I utställningen presenterar Ingegerd Råman ett personligt urval av uppdrag och uppgifter genom drygt 200 föremål i bland annat glas, keramik, trä och naturfiber dukade på 24 bord. Med skisser, filmer och texter kommenterar hon själv utmaningarna och projekten för såväl nationella som internationella producenter. Här finns några helt nya projekt men även ett urval av tidigare uppdrag för såväl små som stora beställare. Här visas också några av arkitekturprojekten i samarbete med arkitekten Gert Wingårdh, där House of Sweden, Washington DC var det allra första 2008.

Utställningen är producerad av Nationalmuseum i samarbete med Vandalorum där den kommer att visas den 3 september till 27 november 2016. Ingegerd Råman är även aktuell med den tillfälliga kollektionen Viktigt för Ikea, en pågående inspelning av K special för SVT som sänds i höst, tillbyggnaden av Liljevalchs konsthall tillsammans med Gert Wingårdh och det japanska projektet Arita 2016 som visas på Rijksmuseum i Amsterdam just nu. 

Ingegerd Råman i sin ateljé.
Ingegerd Råman i ateljén.

Var försiktig

Föremålen i utställningen är ömtåliga. Det är inte tillåtet att ta på dem.

Det är lätt att råka stöta till föremålen i utställningen. Därför är det inte tillåtet att ta med ryggsäckar, större väskor och paraplyer med mera in i utställningen. För att inte riskera spill är det heller inte tillåtet att ta med mat eller dryck.

Presentation av utställningen

Fredagar 17 juni12 augusti, kl 14–ca 14.30.

Filmer

Se filmerna från utställningen där Ingegerd Råman berättar om projekten och utmaningarna.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp