Juvelerarkonst – preciösa ting från stormaktstid till samtid

11 juni–28 augusti 2016

Visas på Läcko slott på Kållandsö utanför Lidköping.

Nationalmuseum ansvarar för samlingar av konst och konsthantverk på en rad andra museer och slott runt om i Sverige. Ett av dem är Läckö slott, strax utan för Lidköping i Västergötland.

I årets sommarutställning på Läckö slott, Juvelerarkonst – preciösa ting från stormaktstid till samtid, visas diadem, halsband, broscher, snusdosor, fickur och praktfullt infattade porträttminiatyrer från Nationalmuseums samlingar. Det är totalt cirka 300 föremål från 1650 till idag och alla berättar de om stor hantverksskicklighet och sin tids ideal. För flertalet är det första gången som de visas utanför museet, många av dem har dessutom inte ställts ut tidigare.

Föremålen spänner över en rad olika kategorier och förutom renodlade smycken visas även dosor, fickur och andra dräkttillbehör som även de har varit föremål för juvelerares omsorger och uppfinningsrikedom.

Många av de äldre smyckena signalerar rikedom och makt och har varit viktiga för bärarens identitet och status.

Bland de nutida finns exempel där formgivaren snarare har velat tänja på gränserna för vad ett smycke egentligen är. Guld, pärlor och diamanter finns ofta kvar men samsas med nya material som plast, titan, äggskal och abborrskinn.

smycken av Märta Mattson

Ett rum i utställningen ägnas 2016 års Unga konsthantverkare-stipendiat: Märta Mattson. Fascinerad av naturens under omvandlar hon döda djur och insekter till smycken och ger det som annars skulle förmultna ett nytt liv.

Om sin smyckeskonst har Märta Mattsson bl.a. sagt följande: ”Jag ser det vackra i det som kan uppfattas som frånstötande och till och med äckligt. Det finns en mänsklig dragningskraft till sådant som vi inte kan förstå och sådant som vi tycker är lite obehagligt. Jag gräver i den här känslan och gör den tillgänglig för andra i mina smycken. Jag delar med mig av min nyfikenhet och får andra att se skönhet i det som vi inte trodde var vackert. Jag omvandlar döda djur och insekter till smycken och ger dem på så vis ett nytt liv och ett nytt syfte.” 

Stipendiet Unga konsthantverkare är på 100 000 kronor och delas ut av Bengt Julins Fond som ingår i Nationalmusei Vänner vid en ceremoni den 14 november.

Prova nytt inför framtiden

Nationalmuseum har en av landets främsta offentliga samling av moderna och samtida smycken och världens största samling av porträttminiatyrer. Utställningen på Läckö slott är en del i arbetet med att prova nya idéer och ta in kunskap för den skattkammare som ska skapas i museet när det öppnar efter renoveringen 2018.

Hitta till Läckö

Läckö slott ligger på Kållandsö i södra Vänern, cirka 25 km norrut från Lidköping. 

För öppettider, entrépriser och visningar, se www.lackoslott.se.

Ett urval föremål från utställningen Juvelerarkonst

Ett urval föremål från utställningen Juvelerarkonst.

Märta Mattson, Brosch Frozen Flora. Foto: Märta Mattson.
Märta Mattson, Brosch Frozen Flora. Foto: Märta Mattson.

Märta Mattson, Beetle Juice
Märta Mattson, Brosch Beetlejuice.BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp