Konstnären

Entreprenör. Geni. Avantgardist. Normbrytare. Visionär. Resenär. En utställning om vad det innebär att vara konstnär. Det handlar om roller, ideal och myter. Om maktrelationer och föreställningar om kön, etnicitet, sexualitet och klass. Nu och då.

Eugène Jansson, Självporträtt, Nationalmuseum. Wassily Kandinsky, Green Split. Moderna Museet. Bertha Wegmann, Målarinnan Jeanna Bauck, Nationalmuseum.

11 februari–4 september 2016
Visas på Konstakademien. 

Utställningen Konstnären vill diskutera vad det innebär att vara konstnär, både idag och i ett historiskt perspektiv. Den handlar om roller, ideal och myter och visar hur konstnärer förhållit sig till sin samtids värderingar, publik och marknader. Om maktrelationer som är organiserade kring föreställningar om kön, etnicitet, sexualitet och klass. Idealen och normerna förändras genom historien, men många av rollerna och problemformuleringarna lever kvar eller återkommer i nya skepnader. 

Konstnärsrollen är allt annat än enhetlig. Steget är långt från hovmålaren som arbetar på uppdrag av en beställare, till bohemen som vill leva obunden av det etablerade samhällets värderingar. Utställningen diskuterar ett antal konstnärsroller, men pekar också på myterna som omger dem. Den visar också på hur många och inflytelserika de kvinnliga konstnärerna varit, och hur de på 1870- och 1880-talen fick den manliga konstnärsnormen i gungning. 

Under senare tid har många konstnärer gått in i rollen som entreprenör, bland annat arbetar  Jeff Koons och Ernst Billgren som moderna företagare på en kommersiell marknad. Men redan Rosa Bonheur och Anders Zorn var ytterst skickliga i att bygga personliga varumärken som hjälpte dem till stora framgångar på en internationell marknad i slutet av 1800-talet. Även i 1600-talets Holland hade konstnärsentreprenören en viktig roll, för Rembrandt och andra holländska målare fanns kunderna inom den nya borgarklassen.

I utställningen visas också hur konstnärer förhåller sig till resandet och mötet med andra kulturer. Historiska exempel är Egron Lundgren, Paul Gauguin och Ivan Aguéli. Ibland har konstnärernas bilder av för dem främmande kulturer varit fulla av schabloner och stereotyper. Men det finns också gott om exempel på konstnärer som arbetat med att synliggöra maktstrukturer och normer, t ex Vibeke Tandberg och Meriç Algün Ringborg, som har använt mötet med andra kulturer för att ifrågasätta den egna. 

Många konstnärer har genom historien sett sig som visionärer eller profeter. Feministiska konstnärer, som Siri Derkert och Gittan Jönsson, har arbetat både med kritik av samtidens samhälle och med politiska framtidsvisioner. Andra konstnärer har varit sysselsatta med visioner av mer andlig art. Det kan handla om att, som hos de tidiga 1900-talsmodernisterna Hilma af Klint och Vassilij Kandinskij, skapa bilder som sätter betraktaren i kontakt med inre världar och andliga dimensioner. 

Utställningen är ett samarbete mellan Konstakademien, Moderna Museet och Nationalmuseum och baseras på konst från de tre institutionernas samlingar. Totalt visas runt 100 verk av flera av konsthistoriens mest kända namn, från Rubens över Renoir och Picasso till Cindy Sherman. Utställningen har dessutom kompletterats med ett par inlånade nyckelverk från andra samlingar.

 

Läs mer

Ladda ner häftet med utställningens alla vägg- och föremålstexter. Texterna presenteras i extra stor stil.
Klicka här för att ladda ner häftet som pdf. 

Audioguide

En audioguide till utställningen finns i Nationalmuseum app för iPhone och Android. Ladda ner appen kostnadsfritt från App Store eller Google Play direkt i din telefon. Sök på Nationalmuseum@.

Katalog

Till utställningen ges en bildrik katalog ut med texter skrivna av utställningsgruppen. Mjukband, 130 sidor, 149 kr.
Läs mer om katalogen och beställ den från Bokshopen.

Visningar

Augusti:  tisdagar och söndagar  kl 14–15, på svenska, torsdagar kl 14–15 på engelska.
Temavisning: Konstnärer i ett mångkulturellt Europa
Raoul Wallenbergs dag, lördag 27 augusti, kl 14.
Kortvisningar: korta visningar varje hel- och halvtimme, lördag 3 september kl 11–16.30.

OBS! Begränsat antal plaser till visningarna.Först till kvarn gäller. 

Här kan du läsa om syn- och teckenspråkstolkde visningar samt visningar för personer med demensdiagnos.

Program

Ateljésamtal
Informella samtal i samarbete med organisationer och projekt som arbetar med konstnärsrollen idag. Läs mer här.

För skolan

I anslutning till utställningen finns två skolprogram som handlar om vad det innebär att vara konstnär. Ett tredje skolprogram handlar om porträtt och identitet. Alla skolprogrammen kan kompletteras med workshop i ateljén. De anpassas efter ålder och årskurs. Läs mer här.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp