Kvinnliga pionjärer – svensk form under mellankrigstiden

Sommarens utställning på Läckö slott visar 143 verk av kvinnliga pionjärer inom konsthantverk och design. Möt bland andra Tyra Lundgren, Anna Petrus, Estrid Ericson, Wilhelmina Wendt, Kitty von Otter och Sylvia Stave.

Anna Petrus, Ljusstakar. Estrid Ericson och Anna Petrus, Teburk med lock. Sylvia Stave, Vattenkanna, tillverkad vid C G Hallbergs Guldsmeds AB. Anna-Lisa Thomson, Vaser, tillverkade vid Uppsala-Ekeby AB.

13 juni–23 augusti 2015
Visas på Läckö slott.
Utställningen har producerats av Nationalmuseum och är ett samarbete med Stiftelsen Läckö Slott.

Under mellankrigstiden upplevde svenskt konsthantverk och design ett stort uppsving. Perioden förknippas både med den internationella beteckningen Swedish grace och begynnande funktionalism. 

Med få undantag har kvinnornas roll under denna form- och färgsprakande period inte lyfts fram tidigare. Modernismen betonade det enskilda konstnärsgeniet, som nästan undantagslöst var en man. 

Ytterligare ett skäl till att kvinnorna hamnat i skuggan kan vara att flera av dem arbetade för firmor som Svenskt Tenn och CG Hallberg och som ville framhäva bolaget, inte de enskilda konstnärerna. Efter andra världskriget kom en ny generation konstnärer och konsthantverkare och de äldre, både män och kvinnor, glömdes bort. 

Nationalmuseum såg sig länge som smakfostrare vilket ledde till att det inte fanns någon bredd i förvärven till museets samlingar. Så sent som på 1980-talet lämnade intressanta föremål från mellankrigstiden Sverige därför att kunskapen och engagemanget var större utomlands. Med tiden har Nationalmuseums förvärvspolicy förändrats, vilket bland annat lett till att museet år 2012 startade ett projekt för att aktivt samla kvinnliga formpionjärer. Resultatet av detta går att se i utställningen. 

I den här utställningen möter vi kända namn som Tyra Lundgren, Anna Petrus och Estrid Ericson men också mindre bekanta som Wilhelmina Wendt, Kitty von Otter och Sylvia Stave. Totalt visas 143 föremål från Nationalmuseums samlingar i skilda material som gjutjärn, glas och silver. och flera av föremålen har aldrig visats tidigare.  

Nationalmuseum får inte några statliga anslag till förvärv utan är beroende av externa bidrag, från bland annat Barbro Osher Pro Suecia Foundation samt från Nationalmusei Vänner. Det mest betydande förvärvet som visas i sommar på Läckö slott är en samling av Sylvia Staves verk. Föremålen är tillkomna under en kort men intensiv period och inköptes 2013 från Rolf Walter, formhistoriker och hängiven samlare.

Till utställningen ges en katalog ut med texter skrivna av Magnus Olausson, Christian Björk, Anders Bengtsson, Micael Ernstell och Jessica Kempe.   

Läckö slotts webbplats

Sylvia Stave, Lock till toalettdosa.
Syliva Stave, Lock till toalettdosa. Utförd av C G Hallbergs Guldsmeds AB

 

Wilhelmina Wendt, Borste
Wilhelmina Wendt, Borste. Tillverkad vid Skånska Ättiksfabriken

 

 Läckö slottBESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp