Kvinnliga pionjärer

En utställning om framgångsrika kvinnliga formgivare under mellankrigstiden som sedan mer eller mindre har försvunnit ut ur historien. Möt bland andra Tyra Lundgren, Anna Petrus, Estrid Ericson, Wilhelmina Wendt, Kitty von Otter och Sylvia Stave.

Anna Petrus, Ljusstakar. Estrid Ericson och Anna Petrus, Teburk med lock. Sylvia Stave, Vattenkanna, tillverkad vid C G Hallbergs Guldsmeds AB. Anna-Lisa Thomson, Vaser, tillverkade vid Uppsala-Ekeby AB.

Tyra Lundgren, Självporträtt. Estrid Ericson, foto: Erik Holmén, Svenskt Tenns arkiv. Anna Petrus, okänd fotograf.

4 december 2015–14 februari 2016

Visas på Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern. 

I utställningen Kvinnliga pionjärer – svensk form under mellankrigstiden visas verk av 20 både kända och mindre kända konstnärer och formgivare som Tyra Lundgren, Anna Petrus, Estrid Ericson, Wilhelmina Wendt, Kitty von Otter och Sylvia Stave. Totalt är det runt 150 föremål från Nationalmuseums samlingar i skilda material som gjutjärn, glas och silver. 

Under mellankrigstiden upplevde svenskt konsthantverk och design ett stort uppsving. Perioden förknippas både med den internationella beteckningen Swedish grace och begynnande funktionalism. Med få undantag har kvinnornas roll under denna form- och färgsprakande period inte lyfts fram tidigare och de har efter hand försvunnit ut ur historien.

Ett skäl till detta är att under modernismen identifierades det stora konstnärsgeniet med manliga egenskaper och var enligt detta tänkande en man och bara i undantagsfall en kvinna.

Ett annat skäl är att flera av de kvinnliga konstnärerna som var aktiva under perioden debuterade på 1920-talet som präglades av en dekorativ och färgglad stil. När ett smakskifte uppstod under 1930-talet lyckades de inte alltid förnya sig utan framstod som föråldrade och negligerades på grund av detta.

Ytterligare ett skäl som bidragit är att många arbetade för stora firmor som Svenskt Tenn och C.G. Hallberg där det var bolaget som lyftes fram och inte de enskilda konstnärerna. Det går heller inte att bortse från den förödande inverkan som andra världskriget hade och som skar av kontaktvägar och tillgången på råmaterial som var nödvändiga för den konstnärliga produktionen.

Generationsväxlingen efter andra världskriget förstärkte effekten ytterligare och både manliga och kvinnliga konstnärer ur de äldre generationerna drabbades av glömskan som följde. 

Nationalmuseum såg länge sin roll som smakfostrande vilket förhindrade bredd i förvärven till samlingarna. Detta i kombination med brist på inköpsmedel har gjort att många betydande formföremål från mellankrigstiden har saknats i samlingarna. Därför startade Nationalmuseum ett projekt 2012 för att aktivt samla kvinnliga formpionjärer. Resultatet går att se i utställningen där hälften av föremålen är förvärvade de senaste två åren.

Det mest betydande förvärvet är en samling av Sylvia Staves verk som är tillkomna under en kort men intensiv period. I utställningen finns däremot inte textilkonst och möbler representerade av olika skäl.

Katalog

Till utställningen finns en katalog med texter skrivna av Magnus Olausson, Christian Björk, Anders Bengtsson, Micael Ernstell och Jessica Kempe. 

Katalogen i mjukband har 87 sidor och rikligt med färgbilder. Beställ den från Bokshop på nätet eller köp den i våra museibutiker.

Utställningen är producerad av Nationalmuseum i samarbete med Läckö slott. 

Ilse Claeson, Bålskål med pantermotiv.

Ilse Claeson, Bålskål med pantermotiv.
 

Wilhelmina Wendt, Borste
Wilhelmina Wendt, Borste. Tillverkad vid Skånska Ättiksfabriken

Visningar

Kort intro till Kvinnliga pionjärer och Den Nya Kartan:
Dagligen kl 13 (från den 4 december).

Offentliga visningar, Kvinnliga pionjärer och Den Nya Kartan:
Lördagarna 12 december, 9 januari, 16 januari (intendent Maria Perers visar Kvinnliga pionjärer), 23 januari och 6 februari kl 14.

Specialvisning på engelska: Intendent Maria Perers visar Kvinnliga Pionjärer. Tisdag 9 februari kl 14. 

Visning för personer med demenssjukdom:
 Kvinnliga pionjärer: onsdag 13 januari kl 13.30–15.
Den Nya Kartan:  onsdag 27 januari kl 13.30–15.
Föranmälan till This is an email address 
Här kan du läsa mer om visningarna  

Teckenspråkstolkad visning, Kvinnliga pionjärer och Den Nya Kartan: 
Lördag 30 januari kl 14–15.30.
Föranmälan till This is an email address 

Syntolkad visning, Kvinnliga pionjärer och Den Nya Kartan, i samarbete med Sensus:
Torsdagarna 21 och 28 januari kl 11–12.30.

DESIGNSAMTALET

Vi träffas i loungen på Nationalmuseum Design för samtal kring aktuella ämnen med inbjudna gäster. 

Onsdag 3 februari kl 18–19
Kristina Schultz om 100 dagar av behov och begär

Söndag 14 februari kl 14–15
Therese Alstin om No Sir

Här kan du läsa mer om Designsamtalet

 

 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp