Maria Friberg: Commoncause

1 september–29 oktober 2017

Visas i Projektcontainern på Nationalmuseum Design, i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 

Maria Fribergs Commomcause från 2008 är en sju och en halv minut lång video, inspelad i den stora trapphallen i Nationalmuseums byggnad. Trehundra sammetslika runda former rullar likt amorfa bollar nedför marmortrappan. Det dova, dunsande ljudet skapar en känsla av ett flytande pågående.

Den triangulära kompositionen i Commoncause påminner om de stora religiösa målningarna av renässansens mästare. De mörka formerna som tumlar nerför trappan för tankarna till den yttersta domen. Likt kroppar tyngda av allvaret i deras handlingar, försvinner de ned i en avgrund.

Commoncause är för Friberg inte ett religiöst verk utan en undersökning av maktstrukturer och de som marginaliseras eller kastas ut ur samhället på grund av dem. Fribergs konstnärskap kan placeras inom traditionen för kvinnliga konstnärer från 1970-talet som var tvungna att strida mot myten om det manliga geniet och århundraden av uteslutande.

Friberg valde Nationalmuseum i Stockholm som plats för verket. Hennes motiv uppmärksammar den patriarkala strukturen hos konstinstitutionen som fortfarande utmanar dem som ifrågasätter eller misslyckas med att leva upp till dess normer.

I samarbete med Galleri Andersson/Sandström.
Curator Michelle Marie Roy. 

Maria Friberg, stillbild från videoverket Commoncause

Maria Friberg, stillbild från videoverket Commoncause. Större bild.
Courtesy Maria Friberg & Galleri Andersson/Sandström

Om Maria Friberg

Maria Friberg (f 1966) bor och arbetar i Stockholm.Hon är en av de mest uppmärksammade svenska samtidskonstnärerna, utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm 198995. Listan över internationella separatutställningar är stor och omfattande och innefattar bland annat Santa Barbara Arts Forum i Santa Barbara i Kalifonien, Corner Contemporary Art i Washington DC och Pi Artworks i London. Maria Friberg är bland annat representerad i samlingarna på Moderna Museet i Stockholm, Kiasma Museet för samtidskonst i Helsingfors, The Museum of Fine Arts i Boston och Denver Art Museum.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp