Dawid – Men.

I Nationalmuseums sommarutställning på Gripsholms slott visas 49 fotografiska porträtt av män tagna av fotografen Dawid. I sina verk tänjer han på hävdvunna begrepp och gränserna för vad som betraktas som fotokonst. Öppnar 20 maj 2017.

Kenta, sångare, diptyk. 1979

20 maj–27 augusti 2017
Visas på Gripsholms slott i Mariefred 

Dawid (Björn Dawidsson, född 1949) räknas till en av Sveriges främsta fotografer och har nått långt utanför landets gränser med sitt avantgardistiska och abstrakta fotografi. Han debuterade 1973, men slog definitivt igenom ett decennium senare med utställningen Rost på dåvarande Fotografiska museet (nu en integrerad del av Moderna Museet). Dawid visade då, liksom senare, hur det skenbart banala i en rostig och krokig spik kan förvandlas till något unikt och konstnärligt uttrycksfullt. Sedan dess har han i sina verk tänjt på hävdvunna begrepp och gränser för vad som betraktas som fotokonst. 

Dawid har inte gjort sig känd för sina porträtt. När nu dessa visas för första gången i ett större sammanhang kan du ta del av en okänd sida av hans konstnärskap. Utgångspunkten för de flesta porträtt är enligt Dawid bilder av vänner. Inte sällan har han använt samma silhuettartade bildspråk som i sina övriga verk. Ibland är porträtten parafraser på kollegors bilder. I undantagsfall har Dawid lämnat det formbundna och i stället öppnat för känsloutspel. Detta möter man i hans självporträtt.  

Utställningen är ytterligare en del av Nationalmuseums presentationer av svenska samtida fotografer som inleddes 2006 med en utställning med porträtt av fotografen Georg Oddner.  

Statens porträttsamling 

På Gripsholms slott finns sedan 1822 Statens porträttsamling, världens äldsta nationella porträttsamling, som i dag omfattar fler än 5 000 porträtt av svenska män och kvinnor. Sedan 1881 ansvarar Nationalmuseum för samlingen.  

Katalog

I samband med utställningen ges en katalog med fotografierna från utställningen ut. Pris under utställningsperioden: 245 kr. Ordinarie pris: 295 kr. Beställ boken från Bokshopen.

Öppningsdagen

Lördag 20 maj har Gripsholms slott öppet kl 10–16. Välkomsttal kl 14. Björn Dawidsson är på plats under öppningsdagen.

Besöksinfo 

För öppettider, entrépriser och övrig besöksinfo se Gripsholms slotts webbplats

Dawid, No 5001.1998
Själv.1998

Thomas Wågström, 2015
Thomas Wågström, fotograf. 2015


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp