Miniatyrer – Nyförvärv. Nyupptäckter. Nya perspektiv.

Nationalmuseum har inte bara världens största samling av miniatyrer utan också en av de främsta. Se drygt 230 av de 5 300 verken och det senaste tillskottet: ett porträtt av Elizabeth I från 1586–87 utfört av Nicolas Hilliard.

Bilder: Mansporträtt, Rosalba Carriera. Mrs Georgina Maria Grenfell g. Glyn (beskuren,)Robert Thorburn. Karl XI, Arvid von Karlsteen.

Mansporträtt, Rosalba Carriera. Mrs Georgina Maria Grenfell g. Glyn (beskuren,) Robert Thorburn. Karl XI, Arvid von Karlsteen.

utställningen av porträttminiatyrer presenteras verk som förvärvats de senaste 20 åren sida vid sida med äldre delar av samlingen. På olika teman, som teknik och funktion, enskilda konstnärskap, självporträtt och samlare, kan du se drygt 230 av samlingens 5 300 föremål.

Störst och bäst

Nationalmuseums samling av porträttminiatyrer är världens största och en av de allra främsta. Samlingen blev särskilt uppmärksammad efter industrimannen Hjalmar Wicanders stora donation av mer än 650 betydande verk år 1927. Ett år senare, 1928, invigdes Nationalmuseums miniatyrutställning och de så kallade ”miniatyrkabinetten” kom att bli en av museets stora attraktioner.

Verken ställdes ut i specialritade och dyrbara monterskåp. Så småningom skulle det visa sig att dessa inte höll måttet beträffande säkerhet och klimat. Utställningen tvingades därför att stänga för ombyggnad år 2003.

Betydande kompletteringar

Sedan ett par år tillbaka har vi åter glädjen att kunna presentera ett urval av de främsta miniatyrerna. Nu är det inte den gamla samlingen som dominerar utan de senaste 20 årens nyförvärv. Genom den fond som följde med Hjalmar Wicanders donation, senare utökad av sonen Carl August Wicander, har museet kunnat komplettera samlingen genom betydande inköp framförallt på de stora internationella auktionerna.

Nyförvärv

Det allra senaste förvärvet till samlingen är ett spektakulärt porträtt som föreställer drottning Elizabeth I. Konstnären var drottningens officiella miniatyrporträttör och det första stora namnet inom engelskt miniatyrmåleri, Nicholas Hilliard (1547-1619).

Samlingar i samlingen

En samling av den här storleken rymmer förstås samlingar i samlingen. Här finns historiska samlingar som tillhört såväl kungligheter som ryktbara enskilda samlare.

Miniatyr inte alltid liten

En vanlig missuppfattning är att miniatyrmåleri betyder små målningar. Detta beror på en missuppfattning av latinets minium. Minium betyder mönja och var ett viktigt pigment i de tidiga miniatyrerna.

Bild: Detalj av porträttminiatyr föerställande drotning Elizabeth I, Nicolas Hilliard.
Detalj av porträttminiatyr föerställande drottning
Elizabeth I,
Nicolas Hilliard.  

Dessa målades alltid i akvarell eller gouace på pergament eller elfenben. Franskans miniature syftar ursprungligen alltså inte på storleken utan på tekniken att måla med mönja.

Då miniatyrerna ofta är små har ordet senare kommit att förknippas med mindre storlek. Men det finns porträttminiatyrer i betydligt större format, se bland annat i utställningens teknikmonter. 

Populära gåvor

Många miniatyrer är förvisso små till storleken, men detta hänger snarast samman med deras funktion och användningsområden. Miniatyrerna användes ofta som minnesgåvor – som porträttbilder eller som dekoration på dosor som furstar gav till sina undersåtar.

Läs mer om porträttet av Drottning Elizabeth I.

Läs mer om teknik, mateial och porträttminiatyrernas historia.  


 

 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp