Museum i nytt ljus:
Skimrande silver

Skimrande silver visar äldre och alldeles nya föremål ur Nationalmuseums stora samling av svenskt och europeiskt silver. Upplev hur ljuset spelar på ytor och former och se hur silvret påverkat och påverkats av konst i andra material och tekniker.

Bild: Bordsuppsats étagère, 1861 Firma Gustaf Möllenborg. Lövskål, 2002,Caroline Lindholm. Vortex, 1989 Vivianna Torun Bülow-Hübe.

Bordsuppsats étagère, 1861 Firma Gustaf Möllenborg. Lövskål, 2002,Caroline Lindholm. Vortex, 1989 Torun Bülow-Hübe.

Pågår 27 januari 2011 – 9 april 2012.

Skimrande silver är en del i projektet Museum i nytt ljus som undersöker hur Nationalmuseums samlingar kan visas i en renoverad byggnad. I utställningen visas silverföremål från 1550-tal fram till idag och hur olika uttryck de kan ha.

Variationsrikt

Silver är ett material med näst intill obegränsad variationsrikedom. Den hårda metallen kan göras slät, dekoreras med mönster i relief eller emalj eller lämnas med hammarslagen synliga. Föremålen kan vara platta eller skulpturala. Även silvrets attraktionskraft har växlat genom historien. Lika åtråvärt som det var i 1600-talets praktfulla inredningar, lika avskyvärt var det för 1968-rörelsen. Nutiden representeras bland annat av Caroline Lindholms Lövskål från 2002, Agnieszka Knaps Halssmycke från 1999 och Erik Tidängs Vas från 2009.

Bild: Parymflacon, 1979, Kristian Nilsson.
Parfymflacon, 1979, Kristian Nilsson

Konstarterna möts

Silverföremålen blandas med föremål i andra material som glas, keramik, sten och brons. Detta för att visa hur de olika materialen kontrasterar, men också samverkar med varandra. Förutom möten mellan olika material så möts också olika tidsepoker. Bland de teman som diskuteras märks Med antiken som förebild, Med inspiration från naturen och Den svenska enkelheten.

Det dukade bordet

Många av silverföremålen har gjorts för att placeras på dukade bord. Besökaren möter därför även en installation i form av ett dukat bord med ett urval av silver, porslin och glas genom tiderna. Från vår egen tid visas bland annat Erika Lagerbielkes bröllopsservis till kronprinsessparet från 2010.

Bild: Det iscensatta bordet.
Det iscensatta bordet

Ljuset släcks

Ett syfte med utställningen är också att undersöka hur ljuset påverkar upplevelsen av konst. För att utnyttja mer av det naturliga dagsljuset släcks därför belysningen i montrarna fem minuter varje halvtimme. Därefter är det tänt igen i 25 minuter. Kvällstid, efter kl 16 är belysningen tänd hela tiden.

Motherfucker

Under perioden 3 november 2011 8 februari 2012 ingick Miriam Bäckströms specialskrivna ljudkonstverk Motherfucker i utställningen. Verket är ett relationsdrama som utstpelar sig mellan två personer framåt småtimmarna efter en fest. Karaktärerna gestaltas av skådespelarna Anna Rothlin och Andreas Rothlin Svensson.

Guidad visning

Varje onsdag kl 13 under februari.

Boka en visning

Boka en privat guidad gruppvisning av utställningen.

Silverlitteratur

Läs mer om silverföremålen i Nationalmuseums samling i de två katalogerna om svenskt respektive europeiskt silver från 1550–1850.

Svenskt silver 1550–1850
Europeiskt silver 1550–1850

Bild: Kallskål, silver.
Kallskål

> Tipsa en vän

Öppettider:

måndag, onsdag,
fredag–söndag 10–18
Tisdag, torsdag 10–20

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12.