Motherfucker

Upplev Miriam Bäckströms specialskrivna ljudkonstverk Motherfucker. Verket, som är ett relationsdrama som utspelar sig mellan två personer framåt småtimmarna efter en fest ingår i utställningen Skimrande silver.

 Bilder från inspelningen av Motherfucker; foto: Miriam Bäckström/Velourfilm.

 Bilder från inspelningen av Motherfucker; foto: Miriam Bäckström/Velourfilm.

Ingår i Skimrande silver 3 november 2011 – 8 februari 2012 

Konstnären Miriam Bäckström har tagit fram ett ljudkonstverk till Nationalmuseums utställning Skimrande silver. I utställningen ingår installationen Det iscensatta bordet som är en dukning av ett bord på temat ”efter festen” efter en idé av scenografen Olof Lundström.

Inspirerad av installationen skapade Miriam Bäckström det specialskrivna relationsdramat Motherfucker som utspelar sig mellan två personer framåt småtimmarna efter en fest. I verket intresserar hon sig för maktrelationer och maktspel mellan människor. Bakgrundsljud från festen där diskussionen utspelar sig blandas med besökarnas och museets egna ljud vilket gör att både betraktaren och lokalen involveras i verket.

Ljudkonstverket är cirka 45 minuter långt och går i loop. Det är producerat i samarbete med Velourfilm. Rösterna gestaltas av skådespelarna och äkta paret Anna Rothlin och Andreas Rothlin Svensson.

Motherfucker är ett relationsdrama som pendlar mellan roller i en dubbel situation. En kvinnlig regissör vill att en manlig skådespelare ska gestalta en karaktär som hon vill möta för att kunna lämna. ”I din roll kan vi mötas”, säger regissören till skådespelaren. Hans karaktär utvecklas under repetitionen av ett manus om ett relationsdrama, säger Miriam Bäckström.

Lyssna på ett smakprov (Mp3) 

 

 Bild: Från utställningen Skimrande silver: Det iscensatta bordet.
Det iscensatta bordet, installation i utställningen
Skimrande silver.

Mer om Miriam Bäckström

Miriam Bäckström är utbildad vid Konstfack och har ställt ut i en rad olika länder, bland annat Galleri F15 i Norge, European Kunsthalle i Köln, Elba Benítez Galería i Madrid, Centre de la Photographie i Genève och Centraal Museum i Utrecht. I Sverige har hon ställt ut på bland annat Lunds Konsthall, Gallery Niklas Belenius, Färgfabriken, Moderna Museet och IASPIS. Hon deltog i Venedigbiennalen 2005 och 1999. Bland hennes verk kan nämnas The Opposite of Me Is I, Mirrors, Who Am I?, I am more important than you, Till Adam, Kira Carpelan, Rebecka och Den Sista Bilden (med Carsten Höller).

Till utställningen Skimrande silver.