Konferens: The Passions.
Art and the Emotions in the Early Modern Period

En konferens anordnad med anledning av vårens stora utställning Passioner på Nationalmuseum. Konferensen hålls på engelska. Onsdag 9 maj kl 9–16.

Tid: onsdag 9 maj kl 9–16
Plats: Nationalmuseums Hörsal (utrustad med hörslinga)
Fri entré. Ingen förbokning

Vårens stora utställning på Nationalmuseum med titeln Passioner – konst och känslor genom fem sekler belyser visualiseringen av människans känslouttryck, med särskild tonvikt förlagd vid det tidigmoderna Europa. Utställningen visar även hur konstnärliga uttryck från en tidigmodern period åter fått förnyad aktualitet i den samtida konsten, som hos den internationellt berömde videokonstnären Bill Viola.

Med anledning av utställningen arrangeras en konferens öppen för allmänheten med föreläsare från Sverige och utlandet. Konferensen som kommer att äga rum i Nationalmuseums Hörsal den 9 maj mellan kl 9 och 16, arrangeras av utställningskommissarie docent Karin Sidén i samarbete med professor Jonas Liliequist från Idé och samhällsstudier ochUGPS (Umeå Group for Premodern Studies) vid Umeå Universitet. Under dagen föreläser två internationellt sett framträdandet forskare inom ämnet, Fil.dr. Emma Barker från England och professor Jacqueline van Gent från Australien.

Konferensen arrangeras med stöd från Vitterhetsakademien.

Program

9–9.30:  Associate Professor Karin Sidén. Introduction to the exhibition and conference The Passions. Art and the Emotions in the Early Modern Period.
9.30–10:  Associate Professor Martin Olin. Systematic Passions: Emotions and Art Theory in the Age of Classicism.
10–10.30: Professor Görel Cavalli-Björkman, The Penitent Mary Magdalen in Baroque Painting.
10.30–11:  Paus

Bild: Pehr Hilleström, Carl Michael Bellman

Pehr Hilleström, Carl Michael Bellman

11–11.30:  Professor Jan von Bonsdorff. Strong Expressions, Drastic Gestures: An Attempt to Explain Formal Features in Late Medieval Sculpture in Northern Europe.
11.30–12: Professor Jonas Liliequist. The Political Rhetoric of Tears. Pehr Hilleström´s portrait (1790) of a Weeping Carl Michael Bellman.
12–13: Lunch
13–14:  Professor Jacqueline van Gent, Department of History, University of Western Austrailia/ARC Centre for the History of Emotions, Perth. Emotions and Objects in the Early Modern Period.
14–14.15:  Paus
14.15–15.15:  Dr Emma Barker, Senior Lecturer, Art History, Open University, UK.  Art and Emotion in the Eighteenth-Century: The Sentimental Revolution.
15.15: Slutdiskussion

> Tipsa en vän

Öppettider:

måndag, onsdag,
fredag–söndag 10–18
Tisdag, torsdag 10–20

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12.