Peredvizjniki–
banbrytare i ryskt måleri

Tsarväldets förlorare. Politiskt förtryck. Landskap och porträtt av borgare och intellektuella. Med realistiska skildringar av det ryska samhället blev konstnärsgruppen Peredvizjniki banbrytande. Se en konstskatt, näst intill okänd utanför Ryssland.

Bilder: Pråmdragare vid Volga, Ilja Repin. Porträtt av Jurij Repin, Ilja Repin. Vägen till Vladimir, Isaak Levitan. Portätt av baronessan Varvara Ikskull von Hildenbandt, Ilja Repin. Bilderna är beskurna.

Pråmdragare vid Volga, Ilja Repin. © Ryska museet. Porträtt av Jurij Repin, Ilja Repin. ©Tretiakovgalleriet. Vägen till Vladimir, Isaak Levitan. ©Tretiakovgalleriet. Portätt av baronessan Varvara Ikskull von Hildenbandt, Ilja Repin. ©Tretiakovgalleriet. Bilderna är beskurna.

Pågår 29 september 2011–22 januari 2012

OBS! Extra öppet de sista tio dagarna.

Konstnärsgruppen Peredvizjniki bildades 1870 som en reaktion mot den ryska konstakademiens konservatism. Gruppen ville skildra det samtida ryska samhället och använda konsten för att belysa sociala och politiska frågor. Man ordnade också vandringutställningar för att föra konsten ut till folket, utanför metropolerna S:t Petersburg och Moskva. Peredvizjnikis måleri har sedan slutet av 1800-talet varit oerhört populärt i Ryssland men är väldigt lite känt i övriga världen.

För första gången i Sverige

Höstens utställning på Nationalmuseum är den första i sitt slag i Sverige. Tack vare generösa lån av konstverk från Tretiakovgalleriet i Moskva och Ryska Museet i S:t Petersburg, kan vi visa en heltäckande bild av gruppens konst.

Samhällsrealism och sagor

Utställningen visar den stora bredden i gruppens måleri. De samhällsengagerade bilderna där sociala orättvisor och svåra levnadsförhållanden är i fokus spelade en viktig roll för Peredvizjniki. Konstnärer som Vladimir Makovskij, Ilja Repin och Nikolaj Jarosjenko skildrade hemliga politiska möten, straffångar och svältande jordbruksarbetare. En av höjdpunkterna i utställningen är Ilja Repins berömda Pråmdragare vid Volga, ett av de mest välkända verken i rysk konst överhuvudtaget.

Men gruppens konstnärer intresserade sig också för Rysslands förflutna. Bilder inspirerade av folksagor, skildringar av kyrkliga traditioner och bilder av vardagslivet under tidigare sekler ingår i utställningen.

Symboliskt laddade landskap

Flera av Peredvizjnikis målare var specialiserade på landskapsmåleri. För dem stod det typiskt ryska i centrum. Bilderna av Rysslands vidder och skogar blev till symboler för hemlandet och spelade en roll för formandet av en nationell identitet. Samtidigt kan det ryska landskapsmåleriet ibland föra tankarna till det nordiska drömska och vemodsfyllda landskapsmåleriet kring sekelskiftet 1900.

Landskapsbilderna kunde också ha politisk innebörd. Isaak Levitans Vägen till Vladimir, som för den oinvigde föreställer en idyll; en sandig väg över en strandäng, skildrar i själva verket vägen till straffkolonierna i Sibirien.

I intellektuella kretsar

I utställningen möter vi också flera av tidens ryska författare och musiker. Några av konstnärerna i gruppen umgicks i ledande intellektuella kretsar och i utställningen visas porträtt av kompositörer som Rimskij-Korsakov och Tjajkovskij och författare som Leo Tolstoj.

Arbetet med utställningen har letts av professor David Jackson, University of Leeds, och fil. dr. Per Hedström, biträdande chef för Samlingarna med Statens porträttsamling vid Nationalmuseum. 

Entréavgift

Ordinarie pris: 120 kronor
Reducerat pris: 100 kronor (pensionärer, studerande och grupper om minst
15 personer)

Program

Introduktion, visningar, bildspel
Introduktion till utställningen av en museets pedagoger ges i Hörsalen varje tisdag – fredag kl 13, cirka 45 minuter.
Övrig tid visas ett bildspel.

Introduktion i Hörsalen även kl 18, torsdagarna 6, 13, 20 och 27 oktober kl 18.

Visning på teckenspråk
Lördag 15 oktober kl 15.30
Lördag 14 januari kl 11.15 OBS! Inställd på grund av sjukdom.

Syntolkad visning
Torsdag 6 oktober kl 11.15

Boka en privat gruppvisning

Temadag
Söndag15 januari 2012 kl 13–15.
Intressanta föreläsningar med Lars Kleberg och Per Hedström  

För Skolan

Fortbildning för lärare
Onsdag 5 oktober kl17.30–19.30. För dig som arbetar i gymnasiet.

Introduktion till utställningen
Boka en guidad introduktion, för gymnasiet.

Arbetsmaterial
Material att arbeta med på egen hand publiceras i samband med att utställnignen öppnar. För gymnasiet.

Katalog

Specialpris under utställningen: 395 kronor (ordinarie pris 475 kronor). OBS! Slutsåld.

Fotografera i utställningen

Du är välkommen att för privat bruk fotografera i utställningen. Det är dock inte tillåtet att använda blixt eller stativ.   

Tack!

Ett särskilt tack till Anne-Marie och Herbert Lembcke, som genom sin stiftelse Ad Infinitum Foundation, givit ett generöst ekonomiskt stöd till utställningen.

Vad händer sedan?

Efter att utställningen stängt i Stockholm går stora delar av den vidare för att visas på Kunstsammlungen Chemnitz i Tyskland. Utställningen  pågår där 26 februari–28 maj. 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp