Hedvig Sofia av Sverige, g. Holstein-Gottorp.

av David Klöcker Ehrenstrahl, hans ateljé.

Jakt var under 1600-talet ett vanligt nöje inom aristokratin. Detta porträtt visar en ung jägare som graciöst, men ändå bestämt, håller i ett elegant dekorerat gevär. Jaktdräkten är av karolinskt snitt i brungrönt kläde med röda detaljer, vita plymer och pälsapplikationer. Dräkten påminner om tjädertuppens fjäderskrud, som skymtar mellan träden i bakgrunden. Tjädrar uppfattades under 1600-talet som djur med en ovanligt stark parningsdrift, vilket tog sig uttryck i tjäderpelen. Ansiktet utmärks av den bleka huden och de rena dragen. Utifrån dagens föreställningar om maskulinitet och femininitet kan det vara svårt att klassificera jägarens kön. Begreppen maskulint och feminint tycks inte riktigt räcka till för att beskriva den person som avporträtterats.

Porträttet föreställer Hedvig Sofia, Karl XII:s äldre syster. Enligt samtida källor älskade hon att jaga. Redan som 11-åring ska hon ha följt med sin far Karl XI på jaktturer. Det var inte ovanligt att kvinnor ur aristokratin framställdes i sådana här jaktporträtt. Samtiden såg paralleller till den antika jaktgudinnan Diana - jaktens och kyskhetens gudinna.

Inför ett sådant här porträtt, där kön framställts på ett för oss idag oväntat eller oförutsägbart sätt, ställs vi även inför vår egen tids idéer/föreställningar och normer om vad som anses manligt, kvinnligt, androgynt och könsöverskridande.
 
 
 

Bild: Hedvig Sofia av Sverige, g. Holstein-Gottorp, David Klöcker Ehrenstrahl, hans ateljé.

Hedvig Sofia av Sverige, g. Holstein-Gottorp, David Klöcker Ehrenstrahl, hans ateljé.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp