Leda och svanen

av François Boucher

Mytologiska motiv har alltid fungerat som en täckmantel för att framställa bilder av nakna kroppar. Myten om Leda och svanen är en i raden av Zeus mytologiska våldtäkter. Förvand¬lad till svan våldför han sig på den grekiska prinsessan Leda. Men, vad är det vi ser i bilden? Två nakna kvinnor, håruppsättningar som rufsats till, pärlor och hårband som lossats från sin plats, utslängda kläder, fingrar i tygveck… Det är en sexscen mellan kvinnorna, som svanen tycks ha avbrutit.

Varför målade då den franske konstnären François Boucher denna scen? Knappast för att slå ett slag för samkönat sex, nej snarare gjorde han det för en manlig, voyeuristisk blick. Den här typen av målningar fanns i aristokratins herrum under 1700-talet, men det fanns även kvinnor som samlade på verk med liknande motiv.

Flera pornografiska noveller från 1700-talet handlar om män som blir upphetsade av att en annan kvinna ”värmt upp” den kvinnliga sexpartnern. Samkönat sex blir därmed ett tecken för erotik och sensualism i allmänhet. Liknande bilder, som anspelar både på kvinnligt och manligt homosex, kan man se i modemagasin idag - för att sälja kläder, parfym eller något annat.
 
 

Bild: Leda och svanen, François Boucher.

Leda och svanen, François Boucher.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp