Rubens & van Dyck

Möt två av konsthistoriens giganter. De båda flamländska 1600-talsmålarna har influerat den europeiska konsten i århundraden. Se hur deras konstverk har kommit till och bekanta dig med de flamländska mästarnas inspirationskällor och efterföljare.

Pågår 25 februari – 23 maj 2010

Möt två av konsthistoriens giganter: Peter Paul Rubens och Anthonis van Dyck. De båda flamländska 1600-talsmålarna har influerat den europeiska konsten i århundraden. Utställningen uppmärksammar storheten och bredden i det flamländska måleriet. Målningarna är ömsom eleganta ömsom burleska, vissa har religiösa eller mytiska motiv andra är genremålningar. Alla berättar de en historia. I utställningen får den nutida betraktaren hjälp med att tolka och förstå dessa historier.

Vi får se hur målningarna har kommit till, hur de tekniskt framställdes och hur samarbetet i ateljéerna mellan konstnärerna fungerade. Vi får också stifta bekantskap med de flamländska mästarnas inspirationskällor liksom med dem som följde i deras spår. En rad mästerverk, som lånats in från museer i Europa och USA, visas tillsammans med museets egna förstklassiga samling av flamländskt måleri.

Utställningskatalog

Utställningskatalogen Rubens & Van Dyck innehåller en introduktion till utställningen och detaljerade beskrivningar av varje verk. Här får du läsa historierna som gömmer sig i målningarna. 400 sidor, 150 färgillustrationer. 125 kronor.
Läs mer.

Entré

Museientré 100 kronor, 80 kronor för studerande, pensionärer och grupper om minst 15 personer. Barn och unga under 19 år har alltid fri entré.

Boka en visning

Boka in er grupp –företaget, arbetskamraterna, föreningen, kompisgänget – för en visning där våra kunniga visare berättar om konsten. Här läser du mer om priser och bokningsvillkor

Introduktion, visningar och bildspel

Introduktion, ca 45 minuter, i Hörsalen varje tisdag–fredag kl 13 med start tisdag 2 mars.

Introduktionen fredag 23 april är teckentolkad. Visning på teckenspråk lördag 22 maj kl 11.30. Syntolkad visning torsdag 22 april kl 11.15.

Då introduktionen inte pågår visasi Hörsalen kontinuerligt ett bildspel om cirka 12 minuter. bildspelet ger en kort presentation av utställningen. 

Extra föreläsningar

Tack vare ett stort publikintresse ger vi två extra föreläsningar under utställningens finalvecka.

Tisdag 18 maj kl 18
Utställningskommissarie professor Görel Cavalli Björkman föreläser om Rubens och Van Dyck och deras betydelse för det flamländska måleriet.

Torsdag 20 maj kl 18
Forskningschef Karin Sidén föreläser om Porträttmåleriet i 1600-talets Flandern och dess inflytande på porträttkonsten i Sverige.

Plats: Hörsalen (utrustad med hörslinga)
Avgift: ingår i museientrén

Ett särskilt tack till Källemo för bidrag till utställningens scenografi.