Sekelskiftespärlor

En tradition på Nationalmuseum är sommarutställningen Sekelskiftespärlor. Här visas utvalda delar av museets samling av nordiskt 1800-talsmåleri. I årets utställning kan du se hela 164 berömda verk och mindre kända pärlor ur denna konstskatt.

Bilder: Luftslott, Anders Zorn. Frukostdags, Hanna Pauli. Näcken, Ernst Josephson. Foto:Nationalmuseum.

Luftslott, Anders Zorn. Frukostdags, Hanna Pauli. Näcken, Ernst Josephson. Foto:Nationalmuseum.

Utställningen pågår 23 juni–23 augusti

Nordiskt måleri från tiden kring förra sekelskiftet är rikt representerat i Nationalmuseums samlingar. Det är också mycket uppskattat av publiken.

På grund av utrymmesbrist har museet begränsade möjligheter att visa de här konstverken under vinterhalvåret. Men på sommaren, då många turister, både boendes i Sverige och utomlands, kommer på besök vill vi passa på att lyfta fram ett större antal av periodens höjdpunkter. Urvalet varierar från år till år.

Bild: Den lilla Axplockerskan, Hugo Salmson.

 

Årets version av Sekelskiftespärlor är extra innehållsrik med hela 164 verk. Du möter några av epokens mest kända målningar som den ljusfyllda Frukostdags av Hanna Pauli, Marcus Larsons Småländskt vattenfall, och Ernst Josephsons Näcken.

Bild: Vid frukostbordet, Lauritz Andersen Ring. 

Du får också se ett flertal verk av August Strindberg, Anders Zorn, Bruno Liljefors och Vilhelm Hammershöi. Carl Larsson, med de folkkära bilderna från hemmet och familjen i Sundborn, finns förstås också på plats. Missa inte heller målningar som Den lilla axplockerskan av Hugo Salmson och Vid frukostbordet Laurits Andersen Ring.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp