Slow Art

Slow Art presenterar en rörelse inom konst och konsthantverk där teknik, material och arbetsprocess har getts en särskild betydelse. Se ett 30-tal föremål i silver, textil, glas och keramik; alla unika och omsorgsfullt gjorda.

Bilder: Klänning Broken Shadow, skinn, siden, Helena Hörstedt 2008. Objekt, Keramiska former nr 2, porslinslera, Eva Hild 1999. Matta, Spår, ull, handknuten, Malou Andersson 2008.

Klänning Broken Shadow, skinn, siden, Helena Hörstedt 2008. Objekt, Keramiska former nr 2, porslinslera, Eva Hild 1999. Matta, Spår, ull, handknuten, Malou Andersson 2008.

Pågår 10 maj 2012 – 3 februari 2013

Slow Art handlar om perspektiv på tid och tillverkningsprocesser. Med beteckningen introducerar Nationalmuseum ett begrepp för en nutida företeelse inom formområdet. Syftet är att definiera och analysera denna företeelse med utgångspunkt i ett antal föremål i Nationalmuseums samling av konsthantverk och design.

Långsamhetens lov

Verken som visas har alla utförts i långsamma och ofta omständliga arbetsprocesser. Flera av konstnärerna har utvecklat helt egna tekniker för att nå de specifika uttryck de sökt, andra har valt att arbeta på samma sätt som hantverkare har gjort i flera sekler före dem. Hantverksprocessen i sig tillför värden som ett maskintillverkat föremål saknar. Värden som handlar om mänsklig närvaro och tid. Det handlar om att göra saker väl istället för snabbt, att värdera kvalitet istället för kvantitet    

Tradition och nyskapande

I detta sammanhang står inte Slow Art för ett specifikt estetiskt uttryck. Tvärtom samlar begreppet såväl relativt traditionella former och tekniker som nyskapande uttryck och innovativa hantverkstekniska lösningar. Flera av de föremål som visas i utställningen befinner sig i gränslandet mellan konsthantverk och konst. Den gemensamma nämnaren är den långsamma tillkomstprocessen.    

Ta dig tid att titta noga

I utställningen presenteras ett 30-tal föremål från de tre senaste decennierna tillverkade i glas, keramik, textil, metall, trä och papper. De flesta föremålen kommer från Nationalmuseums egen samling av konsthantverk och design kompletterat med tre inlånade verk. Bland konstnärerna finns till exempel Helena Hörstedt, Mafune Gonjo, Eva Hild, Helena Edman, Sebastian Schildt, Helena Sandström, Annika Ekdahl, Pasi Välimaa och Karen Bit Vejle.  Ta dig tid att titta noga.

ladda ner App

Nu kan du ladda ner en guide till utställningen som app direkt till din iPhone eller Android. Ladda ner från AppStore eller Google Play direkt i din telefon, sök på Nationalmuseum eller SlowArt.

Visningar

Kvällsvisning med Cilla Robach, tisdag 8 januari kl 18–19.

Katalog

Katalogen som gavs ut i samband med utställningen finns att köpa i Bokshoppen på nätet eller i museets Butik. Pris: 249 kr (ord pris 275 kr).

Beställ katalogen från Bokshoppen.

Ett särskilt tack till Källemo för bidrag till utställningens scenografi.

Slow Art på turné

Efter det att Slow Art visades på Nationalmuseum i Stockholm har utställningen varit på turné runt om i Sverige.

 

  • 23 maj – 19 september 2015, Ystads konstmuseum 
  • 14 februari – 3 maj 2015, Jönköpings läns museum
  • 20 september 2014–11 januari 2015, Länsmuseet Gävleborg
  • 10 maj–13 juli 2014, Svenska institutet i Paris 
  • 28 april – 25 augusti 2013, Kalmar Slott 

 

 

 

 

 

Bild: Skål Snöuggla, Jane Reumert.
Skål Snöuggla, porslin, glaserat, Jane Reumert, 1996

Bild: Helena Sandström, Halssmycke (detalj)
Äggskalshalsband, äggskal, pärlor, guld,
Helena Sandström 1999.

Bild: Tore Svensson, Skål (detalj)
Skål i järn och guld, Tore Svensson,1985. © Tore Svensson

 

 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp