Kära figuriner
– idyll i sköraste porslin

Sommarutställning på Läckö slott. Pågår 6 juni–22 augusti

Figuriner är små livfulla människor i porslin. En del är kavata, skrattar och njuter. Andra trånar blygt. I rokokosalonger delade de hyllor och bord med andra dyrbara småskulpturer och skattkammarobjekt. De ingick även i storslagna middagsserviser. Och alla har de något intressant att berätta! I Läckö slotts sommarutställning 2010 visas ett 40-tal figuriner ur Nationalmuseums samling.

Teknisk och konstnärlig utmaning

Den första europeiska porslinsfabriken grundades i den tyska staden Meissen 1710. Svenska Rörstrand startades 1726. Att skulptera figuriner var en teknisk och konstnärlig utmaning som tänjde på gränserna för vad som var möjligt att tillverka i porslin. Eftersom porslinsmassa kan skulpteras och formgjutas kunde avancerade och fantasifulla former skapas. Målade och glaserade fick de dessutom en aldrig tidigare skådad klarhet och lyster.

Figuriner i samhällsdebatten

Historierna figurinerna berättade tänjde också gränser. De är sensuella och dekorativa, men då som nu fungerade konst även som en arena för samhällsdebatt. Vi ser galanta herdar och herdinnor svärma, musicera och dansa. Vi ser också rara och glada barn bruka jorden och mjölka. Upptäck hur dessa idylliska scener skildrar ett samhälle i omvandling, där nya, starka grupper ville göra upp med 1600-talets politiska ordning och strama sociala normer.

Drömmen om lycka och frihet

Samma motiv finns i tidens litteratur, teater, musik, bildkonst, trädgårdar och arkitektur. Men samhällets elit som konsumerade konst med de här motiven ville egentligen bli bönder. Däremot drömde de om lycka och frihet. Barnen symboliserar den goda människan, så som hon är innan samhällets korrupta inverkan. Och ämnets aktualitet förstärktes av att alla figurer var klädda enligt senaste modet.

Läs mer om Läckö slott.