Subjektiviteter – utvald design

Nu öppnar vi Nationalmuseum Design! Premiärutställningen Subjektiviteter – utvald design handlar om högst personliga och subjektiva val och visar ett tvärsnitt av den mångsidiga svenska designscenen.

Anna Kraitz,  cykelpollare Fogdarp. Lycke von Schantz, Blue Collection. Sandra Davolio, vas. Eero Aarnio, Pastilli.

Anna Kraitz,  cykelpollare Fogdarp. Lycke von Schantz, Blue Collection. Sandra Davolio, vas. Eero Aarnio, Pastilli.

6 februari–22 mars 2015

Visas på Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern.

Mitt under Stockholm Furniture & Light Fair öppnar Nationalmuseum Design sin första utställning Subjektiviteter. Den är ett samarbete med arkitektur- och designpodcasten Summit och innehåller högst personliga och subjektiva urval i tre led.

I det första har Summit valt ut ett antal representanter för den svenska designscenen. Det är totalt 24 formgivare mellan 82 och 31 år som är verksamma inom olika områden av fältet. Formgivarna har sedan själva valt ut ett favoritföremål från museets designsamling tillsammans med en kort motivering. Det tredje valet har museet gjort genom att välja ut ett antal föremål ur formgivarnas egen produktion.

Subjektiviteter har flera syften. Ett är att visa upp och tillgängliggöra delar av museets samling med fokus på samtid och 1900-tal under tiden när museibyggnaden är stängd för renovering. Ett annat är att initiera och förstärka relationen mellan en av Sveriges äldsta institutioner inom konsthantverk och design och de utövare vars verk ska bevaras för kommande generationer. Ett tredje, och inte minst angeläget, är att visa upp ett tvärsnitt av den mångsidiga svenska designscenen; vilka som formar den och vilka kvaliteter och egenskaper den rymmer.

De formgivare som medverkar i Subjektiviteter är: Anton Alvarez, Åke Axelsson, Lena Bergström, Thomas Bernstrand, Jonas Bohlin, Ulla Christiansson, Claesson Koivisto Rune, Jonas Forsman, Front, Samir Alj Fält, Monica Förster, Gunilla Hedlund, Matti Klenell, Anna Kraitz, Jonas Lindvall, Erika Lövqvist, Note Design Studio, Gustav Person, Lycke von Schantz, Snickeriet, Per B Sundberg, Uglycute, Veryday och Ann Wåhlström.

Urvalet till utställningen har gjorts av Anders Bengtsson och Micael Ernstell på Nationalmuseum och Daniel Golling och Gustaf Kjellin på Summit.

App

I appen Nationalmuseum@ finns en audioguide till utställningen producerad av Summit. Den innehåller intervjuer med Nationalmuseums intendenter samt med några av formgivarna. Mer om appen här.

Ulla Christiansson, stol Pastillo.
Ulla Christiansson, stol Pastillo.

Front, papperskorg Bin.
Front, papperskorg Bin

Tack!

BMW Sverige AB är huvudsponsor för Nationalmuseum Design. Nationalmuseum samarbetar även med Svenska Dagbladet, FCB Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. 

BMW


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp