Transformations –
Six Artists from Sweden

Nutida svensk smyckekonst i ett samarbete med Palazzo Mocenigo i Venedig. Visas i anslutning till biennalen.

Sara Borggård Älgå, Scale. Hanna Hedman, While They Await Extinction. Agnes Larsson, Carbo.

13 maj–1 oktober 2017
Visas på Museo Palazzo Mocenigo i Venedig

Utställningen Transformations visar samtida svensk smyckekonst. Den lyfter fram sex sinsemellan mycket olika konstnärskap. Vi får se verk av Tobias Alm, Sara Borgegård Älgå, Hanna Hedman, Catarina Hällzon, Agnes Larsson och Märta Mattsson. Samtliga konstnärer är representerade i Nationalmuseums samlingar.

Smyckeskonstnärerna har alla etablerat sig som konstnärer under 2000-talet. Var och en har de utvecklat en personlig och innovativ stil. Deras arbeten visar hur smyckeskonsten har förvandlats till ett reflekterande konstnärligt uttryck.

Utställningen kan ses som en rapport över det mest aktuella inom svensk smyckeskonst just nu eller som en inlaga i en pågående diskussion om definitioner och gränsdragningar mellan genrer. Är samtida konstsmycken konst eller konsthantverk? 

Den nya samtida svenska smyckeskonsten speglar såväl internationella som nationella strömningar. Den genomsyras av samma diskussioner som övrig samtida konst och samhället i stort: om miljö, kön, klass och etnicitet. Samtalen blir, i detta format, subtila, kanske lågmälda, men klara och tydliga. Eftersom smyckeskonsten är en del av vår vardag finns underlaget och incitamentet till nya samtal alltid där. Det faktum att man bär smycken på sin egen kropp, som om det var en förlängning av ens personlighet eller av ens agenda, innebär att samtidigt ett offentligt ställningstagande. 

En bildrik katalog med presentationer av konstnärerna ges ut i anslutning till utställningen. 

Märta Mattsson, Black Beetle
Märta Mattsson, Black Beetle

Tobias Alm, The Chatelain (Hamer or Flashlight Holder)
Tobias Alm, The Chatelain (Hammer or Flashlight Holder)

Catarina Hällzon, No Title
Catarina Hällzon, No Title


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp