Tre kronor – Made in Finland

Nationalmuseums sommarutställning på Läckö Slott handlar om det för många svenskar okända, men fantastiska silver som framställdes i Finland före separationen från Sverige 1809. Utställningen visar drygt 150 föremål från 1500-talet och framåt.

Kronkåsa av okänd konstnär, Banér-Sture kåsan, Utf. 1589, Granrot, skuren och bemålad.
Nathanael Heideman, kanna i silver,  tillverkad i Viborg. Foto: Ilari Järvinen

Visas på Läckö Slott, utanför Lidköping
10 juni – 27 augusti 2017

Utställningen tar sin början i ett extraordinärt föremål från 1589 som nyligen införlivades i Nationalmuseums samlingar och som nu visas för första gången. Det är en så kallad kronkåsa, ett dryckeskärl, som visserligen inte är av silver utan granrot, men som vördades som en kvarleva från en uråldrig nation. Kronkåsan är tillverkad i Finland för familjerna Banér och Sture. Formerna är medvetet ålderdomliga.

Som kontrast kan man ställa det silver som tillverkades i det svenska riket under Vasarenässansen, ofta med tyska förlagor och av tyska smeder. Mot slutet av 1600-talet framträder en rad inhemska mästare och under det följande århundradet blomstrar silversmidet i Finland. När Ryssland i början av 1700-talet annekterade det svenska området där S:t Petersburg nu ligger, flydde många av de lokala silversmederna till Viborg, Borgå och Helsingfors. Just från Viborg kommer en unik dryckeskanna av mästaren Nathanael Heideman, som är utlånad från en privat samling. I utställningen visas också exempel på silver från flera andra finländska städer såsom Åbo, Uleåborg, Vasa, Nykarleby, Björneborg, Torneå och Jakobstad.

Utställningen får sin avslutning i vår egen tids Finland där sista rummet visar silver av silversmeden Ru Runeberg. Han gestaltar insekter mycket närgånget samtidigt som han försöker sudda ut gränsen mellan bruksföremål och konstföremål. Insekterna har en praktisk sida i sin funktion som pepparströare, oljekaraff eller karaff för drycker.

Nationalmuseum har en stor samling äldre svenskt silver, men förhållandevis lite som kommer från den forna östra rikshalvan. Därför kommer merparten av de utställda föremålen från olika samlingar och museer i Finland.

Utställningen har producerats i samarbete med Stiftelsen Läckö Slott. Den görs med anledning av firandet av Finlands 100 år som självständig nation och den är en del av det officiella programmet.

Ru Runeberg, Honey and punsch. Foto: Vidar Lindqvist
Ru Runeberg, Honey and punsch. Foto: Vidar Lindqvist

Lars Anders Hahnstedt, Kaffekanna,
Lars Anders Hahnstedt, Kaffekanna, Utf. 1780, Silver, delvis förgyllt, svärtat trähandtag

Besöksinfo

För öpettider, entrépriser, karta med mera, se Läckö slotts webplats.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp