Treasures from the Nationalmuseum of Sweden

Ett samarbete mellan Nationalmuseum och The Morgan Library & Museum. Mer än 75 mästerverk ställs ut från Tessinsamlingen som idag tillhör Nationalmuseum. I utställningen går det att se konstnärer som Dürer, Rafael, Rubens, Rembrandt, Watteau och Boucher.

François Boucher (1703–1770), Venus triumf (NM 770), 1740. Olja på duk, 130 x 162 cm

François Boucher, Venus triumf. Bilden är beskuren.

3 februari– 4 maj 2017
Visas på The Morgan Library & Museum i New York.

1700-talet är en höjdpunkt i de konstnärliga relationerna mellan Frankrike och Sverige och fransk konst utövade stort inflytande i Sverige. På motsvarande sätt spelade den svenske greven Carl Gustaf Tessin en inte obetydlig roll i franskt konstliv i Paris under en kort men intensiv period. Tessin var svensk ambassadör i Paris åren 1739 till 1742. Uppdraget rörde hemliga politiska underhandlingar, men det som fått bestående resultat är hans omfattande konstnärliga kontakter och många konstinköp. Ingen annan enskild samling skapad i Paris under 1700-talet är lika väl bevarad som Tessins och den dokumenterar konstens och konstsmakens utveckling i den franska huvudstaden under rokokons höjdpunkt. I dag finns den på Nationalmuseum och är en av museets klenoder. 

Ett exklusivt urval av runt 75 verk ur Tessins samling visas under våren på The Morgan Library & Museum. Bland konstverken finns målningar av François Boucher och Jean-Siméon Chardin samt teckningar av Domenico Ghirlandaio, Rafael, Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens, Rembrandt, Nicholas Poussin och Antoine Watteau.

I anslutning till utställningen ges en rikt illustrerad katalog med olika texter om Tessin och hans samling som bygger på ny forskning ut. Det anordnas även programpunkter med föreläsningar, workshops, konserter och gallerisamtal. 

Till uställningen på Morgan Library & Museums webbplats.

Jacques-André-Joseph Aved: Greve Carl Gustaf Tessin (1695-1770).NM 5535
Jacques-André-Joseph Aved, Greve Carl Gustaf Tessin 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp