Wilhelm Kåge –
från arbetarservis till drakfisk

1917 kom Wilhelm Kåge till Gustavsberg. Samma år föddes den så kallade Arbetarservisen. Nationalmuseums sommarutställning på Gustavsbergs Porslinsmuseum belyser Kåges mångsidiga produktion och visar hur hans konstnärskap är högaktuellt än i dag.


17 juni–3 september 2017
Visas på Gustavsbergs Porslinsmuseum i Gustavsberg, Värmdö.

Wilhelm Kåge var till en början grafisk formgivare och illustratör, med affischkonst som sin profil. Vid Gustavsbergs porslinsfabrik fick hans formgivning riktas in på modeller och dekorer och han erövrade snabbt leran som konstnärligt medium och material. Hans produktion kom att omfatta servisgods, serietillverkade objekt och unika konstpjäser med exklusiva glasyrer. Kåge blev också fabrikens konstnärliga ledare. Utställningen lyfter fram valda delar av denna mångfacetterade produktion med serier som Argenta, Cintra, Surrea men också det berömda Farsta-godset och arbeten från den så kallade KAPA-gruppen (Kåge, Alskog, Pettersson, Arvidsson). Material- och glasyrprover finns också med liksom exempel på Kåges bildkonst. 

Särskilt fokus ägnas den 100-årsjublierande Arbetarservisen. Modellen KG förkom med olika dekorer, en av dem kallad Liljeblå, efter Hemutställningen på Liljevalchs 1917. Varför skapades den och med vilken inspiration? Exempel ur Kåges egen blåvita produktion vid fabriken visas också, bland andra en liten vas märkt ”första försöket”. Med hjälp av foton och arkivmaterial ger utställningen också en inblick i hur tillvaron såg ut för arbetarna vid Gustavsberg. Hur kom det sig att de, som Arbetarservisen var tänkt för, inte köpte den?

1942 skapade Wilhelm Kåge, tillsammans med sin yngre kollega Stig Lindberg, G-studion – fabrikens experimentella guldgruva – där konstnärerna fritt kunde utveckla sitt konstnärskap i fabrikens namn. Kåge själv skapade Farsta-gods, där han fördjupade sig i leror, dekorer och rinnande glasyrer i högbränt stengods.

Projektet Min Kåge

I en del av utställningen har ett antal personer, som på olika sätt har en anknytning till Wilhelm Kåge och hans konst, valt ut föremål av honom i Nationalmuseums samling. I ord, bild eller med egna föremål har de sedan tolkat föremålen. Projektet Min Kåge belyser Kåges konst genom olika röster och visar på hur hans konst är högaktuell än i dag. Medverkande: Christina Kåge, Lisa Larson, Bengt Berglund, Margareta Hennix, Marianne Preissler, Petter Eklund, Birger Arvidsson och Björn Alskog.

FRI ENTRÉ

Fri entré för alla. 
Obs! Fri entré gäller inte till  keramikverkstaden.

ÖPPETTIDER

17 juni-3 septemer 2017
Måndag stängt
Tisdag–fredag 11–17
Lördag och söndag 11–16

Midsommarafton och midsommardagen, stängt.

Hitta hit

Gustavsbergs Porslinsmuseum ligger på Värmdö, strax öster om Stockholm.
Läs mer om hur du hittar hit.

Vernissage

Lördag 17 juni kl 11–16
Kl 13: Nationalmuseums överintendent Berndt Arell hälsar välkommen. Därefter invigningstal av intendent Marika Bogren och Christina Kåge.

Visningar

20 juni–30 augusti 2017
Tisdagar kl 13 och onsdagar kl 15

Former, dekorer, mönster

Keramikverkstad
Sommarens Keramikverkstad i fokuserar på former, dekorer och mönster med avstamp i utställningen om Wilhelm Kåge. Vi låter inspirationen från Kåge komma med in i verkstaden, där vi formar och dekorerar direkt i den sköna leran under ledning av museets erfarna keramiker. Vi får lära oss om olika tekniker, färger och glasyrer. 

Porslinsmålning
Måla din egen kopp eller tallrik.  Välj det porslin du vill måla på i butiken (finns i olika prisklasser). Enkel handledning ges i verkstan.

Tid: torsdag–söndag kl 12–16, 29 juni–13 augusti.
Plats: Verkstaden i Gustavsbergs Porslinsmuseum, Värmdö
Drop-in, 20 personer åt gången, kösystem vid fullsatt.
Kostnad keramikverkstan: 195 kr/person, allt konstnärsmaterial och handledning ingår.
Kostnad porslinsmålning: Varierar beroende på vilket porlin du väljer att måla på.

Föreläsning

Marika Bogren, intendent vid Nationalmuseum, talar om Wilhelm Kåge
Tid: torsdag 24 augusti klockan 19
Plats: Gustavsbergs Porslinsmuseum, Värmdö

Porslinets dag

Söndag 27 augusti kl 11–16. Visningar och keramikverkstad på Porslinsmuseet samt en rad andra aktiviteter i Gustavsbergs hamn med porslins- och keramikanknytning. Läs mer här.

Keramikseminarium

I samarbete med Nationalmuseums forskningsverksamhet tillägnas Kåge ett keramikseminarium med inbjudna gäster och panelsamtal.
Fredag 1 september. Tid och plats meddelas senare.

Wilhelm Kåge, De runda formernas servis, dekor  Spaljé.

Skål ur serien Cintra
Wilhelm Kåge, skål ur serien Argenta.

Wilhelm Kåge, fat i fajans

Wilhelm Kåge, Drakmamma

Bilderna ovan: Kanna modell WB, med dekoren Spaljé, Skål ur serien Cintra, Skål ur serien Argenta, Fajansfat, Drakmamma.

Gustavsbergssamlingen

De allra flesta av föremålen i utställningen ingår i Gustavsbergssamlingen, tillsammans med drygt 40000 andra exempel på konst- och bruksföremål av porslin och keramik, samt föremål av emalj och plast tillverkade i Gustavsberg. 

Nationalmuseum @ 
Gustavsbergs Porslinsmuseum

År 2000 donerade den dåvarande ägaren, Kooperativa Förbundet, KF, Gustavsbergssamlingen till Staten och Nationalmuseum, som allt sedan dess har förvaltat den. Under sommaren 2017 ansvarar Nationalmuseum även för driften av porslinsmuseet.

Läs mer om Gustavsbergs Porslinsmuseum.