Teckna ett snabbporträtt

Att måla av någon kan ta många, många timmar. Det kan också gå jätttefort! Här får du tips på att teckna snabbporträtt tillsammans med en kompis eller någon i din familj.

På porträttet nedan ser du två syskon, Sigrid och Anna Mazér tillsammans med en liten svart katt. Bilden är målad av deras farbror Carl Peter Mazér år 1858 med oljefärg på duk.

Man ser att konstnären Mazér har lagt mycket tid på att måla detta porträtt.

Han har lyckats fånga otroligt många små detaljer med i porträttet. Zoomar du in i bilden så ser du att han har målat varenda ögonfrans, hårstrå och spetsdetalj han har sett. Undrar hur lång tid det tog att få med allt!

Tänk, hur skulle det kännas att sitta stilla för att bli avmålad - kanske i flera timmar!


Carl Peter Mazér, Brorsdöttrarna Sigrid och Anna Mazér

Brorsdöttrarna Sigrid och Anna Mazér, målat av Carl Peter Mazér år 1858.

Carl Peter Mazér, Brorsdöttrarna Sigrid och Anna Mazér

Teckna snabbt, utan att se på pappret!

Man kan måla ett porträtt länge, men vad sägs om en uppgift där man gör helt tvärtom - ett snabbporträtt!

För att göra ett porträtt snabbt krävs fokus och noga utforskning av sin modell.

Hur ser den andra ut egentligen? Vilka detaljer hinner man teckna av om man bara har en kort stund på sig? Vad är mest typiskt för personen du ska teckna av?

Men vad sägs om ytterligare en twist till uppgiften: teckna ett porträtt av varandra snabbt och utan att titta på pappret!

Den här uppgiften är både utmanande och rolig! När man tecknar av någon utan att se på pappret kan det bli ett helt knasigt porträtt eftersom du inte riktigt kan vara säker på vart det du ritar hamnar någonstans på pappret.

Man kanske blir frestad av att kika lite hur det ser ut på pappret medan man tecknar, men håll dig och lita på att din hand gör som din hjärna säger. Ofta blir teckningen ändå någonstans lik den personen du tecknat av. Och du har tränat din blick under tiden! Titta noga, jättenoga, på den du tecknar av och låt ögonen och pennan samarbeta.

Du behöver:

Papper, penna och någon att teckna av.

Är du ensam så kan du ta hjälp av en spegel.

Gör så här

  • Sätt er mittemot varandra med varsin penna och papper.
  • Titta noga på varandra. Försök fånga kännetecken hos den du tittar på genom att teckna. Kanske har den du tecknar av ett lockigt hår, glada ögon, eller en fräknig näsa? Var sitter öronen och ögonbrynen egentligen? Vilket mönster har tröjan?
  • Bestäm hur länge ni ska teckna: 2 minuter, 1 minut eller 30 sekunder.
  • Ställ larm på mobilen eller be någon annan ta tid. Nu gäller det att skärpa blicken, titta noga och att vara snabb.
  • Kom ihåg, titta inte på pappret innan tiden har gått ut!
  • Då är det dags att visa varandra hur resultatet blev, kanske blir det en hel del skratt!

Tips:

Att teckna snabbporträtt är en bra uppvärmningsövning för att sen teckna vidare.

Vill ni fortsätta, testa gärna att teckna av varandra en gång till, men denna gång så att ni får se på pappret. Teckna i lugn och ro, gör ändringar i teckningen om det behövs, studera skuggor och försök fånga ännu mer detaljer på din teckning.

Se sedan på era porträtt tillsammans och diskutera – är det någon skillnad när man tecknar snabbt och långsamt? Var det något som kändes roligt, svårt eller lätt?

Vill ni fortsätta ännu vidare så kan ni måla porträttet med färger ni har hemma.

Titta på konst tillsammans

Blev du nyfiken på konstnären Peter Mazérs dubbelporträtt av de två systrarna? Här kan du läsa mer om målningen och om att måla någons porträtt.

Fler tips från Ateljén

Spana in ateljéns bästa tips för att fixa och trixa med konsten, hemma eller i skolan.