Kvällskurs i konsthistoria
Tre tisdagar i Nationalmuseums samlingar

Från 1800–2000-tal

Fullbokat!

På Nationalmuseum presenteras samlingen på ett nytt sätt. Måleri, skulptur, konsthantverk och design visas tillsammans i en tidslinje genom salarna. Under kursens tre tillfällen fördjupar vi oss i valda delar av konstsamlingen från 1800–2000-talen med måleri, skulptur, möbler och konsthantverk från de olika århundraden.

Tre tisdagar, den 12 mars, 19 mars och 26 mars

Tid: kl 17-19

Pris: 1500 kr/deltagare. Lättare förfriskning ingår vid varje kurstillfälle.

Kursansvarig: Intendent Helén Hallgren Archer

Samling i Skulpturgården på entréplan.

Clarence Bull, Skådespelerskan Greta Garbo. Rollporträtt ur "Mata Hari", Negativ 1931. Gelatinsilverfotografi. Senare odaterad kopia.

Kurstillfälle 1, tisdag 12 mars

Nationalmuseums samlingar 1800–1870

Vi studerar konst och konsthantverk från första hälften av 1800-talet. Möbler från tidigt 1800-tal brukar benämnas "Karl Johan" efter den första Bernadotten, Karl XIV Johan. I måleriet talar vi om Romantiken där konstnärer ofta målade ”det besjälade landskapet”. Under 1800-talet reste många svenska konstnärer till Italien, Tyskland och Frankrike där de fick sina konstnärliga impulser. Världsutställningarna på 1850-talet presenterade nya innovationer inom konstindustrin. Vikingatidens Sverige inspirerade konstnärer att fantisera om det forntida Sverige ser vi exempel på i målningar och på konsthantverksföremålen vid tiden. Violett blev den nya modefärgen både i inredningar och på konstföremålen.

Föreläsare: intendent Helén Hallgren Archer

Kurstillfälle 2, tisdag 19 mars

Nationalmuseums samlingar sekelskiftet 1900

På 1890-talet gestaltade de nationalromantiska konstnärerna många av de motiv som vi idag ser som typiskt svenska. Det handlade främst om att skildra det vemodiga landskapet: vitsippsbacken och björkdungen om våren, blånande storskogar och röda torpstugor. Vid samma tid strävade filosofen och pedagogen Ellen Key efter att uppvärdera vardagslivet och skapa en mer omvårdande och rationellt inriktad värld. Kritik mot konsumtion och massproduktion av heminredningsföremål växte fram. Istället betonades hantverkets och allmogens traditioner, man blandade ny design med äldre stilar.

Föreläsare: intendent Margareta Gynning

Kurstillfälle 3, tisdag 26 mars

Nationalmuseums samlingar 1910–2000

Den tidigt moderna konstriktningen presenteras i måleri med några av de svenska Matisse-eleverna som Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald.

Edvard Halds och Simon Gates tunna graverade glas gjorde succé på Världsutställningen i Paris 1925. Begreppet ” Swedish Grace” myntades. Inom fotokonsten visas flera av våra kända filmstjärnor som Greta Garbo, Anita Ekberg och Max von Sydow. På 1950-talet talade man om” Scandinavian design” efter framgångsrika utställningar i USA. Vår tids industridesign, bruksföremål och möbeldesign visas tillsammans med textilier skapade för en offentlig miljö.

Föreläsare: intendent Micael Ernstell