Hanna Pauli, Frukostdags

Visning för personer med demensdiagnos

Visningar för personer med någon form av demensdiagnos tillsammans med närstående person eller följeslagare. Välkomna till Möten med Minnen hos Nationalmuseum!

I Nationalmuseums samlingar finns konst, konsthantverk och designföremål från 1500-talet till idag. Föremålen presenteras längs en tänkt tidslinje genom huset, olika konstarter sida vid sida. I den här visningen går vi tillsammans i en liten grupp och tittar på ett urval av dem. Vi pratar om vilka minnen och associationer de väcker. Efter visningen finns möjlighet att stanna kvar en stund för att fika och fortsätta samtalet.

Höstens visningar

I höst koncentrerar vi oss på några utvalda teman: 1800-talets landskapsmåleri, porträtt genom tiderna och design. Vi kommer också att göra nedslag i olika tidsepokers måleri. Tema för respektive tillfälle bestäms där och då.

Möten med minnen

Visningen Möten med minnen grundar sig i Alzheimerfondens landsomfattande projekt (2013–2015) med samma namn, riktat till människor som drabbats av någon form av demenssjukdom. Projektet var ett samarbete mellan Alzheimerfonden, Nationalmuseum, Demensförbundet och Svenskt demenscentrum. Ett flertal museer arbetar idag med Möten med minnen-visningar.

Syftet var att ge stimulans till personer med demensdiagnos och samtidigt förbättra deras livskvalitet. Grunden till projektet finns i ett prisbelönt program för alzheimersjuka som tagits fram vid MoMa, Museum of Modern Art i New York.

tider
Visa alla datum
alla tider
Praktisk info

Fri entré, även för ledsagare.

Föranmälan: till Jeanette Rangner Jacobsson via e-post till jeanette.rangner@nationalmuseum.se (du kan också klicka på knappen här nedanför) eller på telefon 08-5195 4394. Anmäl er båda med namn. Om ni anmäler er via e-post skickas en bekräftelse på att ni är inbokade på visningen. OBS! Begränsat antal platser.

Tidsåtgång: Visningen tar cirka en timme, men räkna med att besöket på museet sammanlagt tar cirka två timmar. Då finns tid för var och en att avsluta i lugn och ro.