Rembrandt Harmensz. van Rijn, Kökspigan

Frågor och svar om bokningar, program och visningar

Nationalmuseums bokningstjänst är tillgänglig från tisdag 28 augusti 2018. Du kan då boka visningar i museet för din grupp, förening eller företag.

Museet öppnar igen efter renoveringen lördag 13 oktober 2018. Varmt välkommen!

bokningen@nationalmuseum.se

Frågor och svar om guidade visningar och program

Kan jag boka en gruppvisning?
Nej inte ännu, bokningen för visningar öppnar efter sommaren, den 28 augusti.

Kan jag boka en gruppvisning av samlingarna och det nyrenoverade huset i oktober 2018?
Nej, möjligheten att boka gruppvisningar av de nya samlingspresentationerna kommer att finnas från och med den 6 november, efter Allhelgonahelgen.

Kan jag boka en visning av John Singer Sargent i oktober 2018?
Ja, för den tillfälliga utställningen kommer det att vara möjligt att boka visningar från den 16 oktober och framåt.

Kommer jag att kunna förköpa biljett till utställningen John Singer Sargent?
Ja, vårt biljettsystem är snart på plats. Håll utkik här på webben.

Hur tar jag del av konsten och byggnaden om vi inte kan boka visning?
För att ta emot alla nyfikna besökare på ett bra sätt kommer vi att i museets entréplan regelbundet under alla de öppna dagarna erbjuda introduktioner till det nya museet, med bildvisning och bra ljudkvalité. Introduktionerna kommer att ges i hörsalsfunktionen i Södra ljusgården på entréplan.

Introduktionerna erbjuds alla besökare kostnadsfritt och man kan sedan själv utforska byggnaden och de nya samlingspresentationerna.

Mer information om föremål och teman kommer att finnas både via texter i salarna och i museets nya besöksapp för smarta telefoner som lanseras till öppningen.

Hur stor får en grupp för visning vara?
Mellan 20 och 30 personer beroende på vad man bokar.

Ungefär hur lång tid tar en guidning?
Strax under en timme, ca 50 minuter

När släpps program för föreläsningar och andra program?
Föreläsningar och program i nya NM presenteras på museets hemsida efter sommaren, kring den 1 oktober och uppdateras sedan löpande.

Kan vi boka en konferens på Nationalmuseum?
Nej, vi har inte öppnat för mötesbokning/rumsuthyrning och arbetar med att sammanställa vilka erbjudanden för möten och konferenser som kommer att kunna erbjudas.

Bra att veta är att museet har begränsade möjligheter att ta emot konferensbokningar för större grupper. Det finns fina mindre mötesrum för grupper mellan 10-15 personer.

Nationalmuseum har en hörsalsfunktion som rymmer ca 130 sittande personer. Under museets öppettider är dock detta rum inte möjligt att boka.

I samarbete med restaurangen kommer det att vara möjligt att boka kvällsevenemang på entréplanets i hörsalsfunktionen, skulpturgården och trapphallen.

Kommer ni att erbjuda skolvisningar?
Ja det kommer att finnas bokningsbara visningar och ateljéprogram för skolan, från förskolegrupper till gymnasiet. Vi arbetar även med SFI/SAS och med andra utbildningar. Bokning kommer att kunna göras via webben.

Vad kommer en skolvisning eller ett ateljéprogram att kosta?
Priser är ännu ej fastlagda.

Kommer det att finnas konstkurser?
Museet har två stora fina ateljéer för skapande verksamhet.

Vi planerar flera möjligheter till öppen drop-in verksamhet men också bokningsbara kurspass för barn och unga likväl som vuxna.

Under de första öppna månaderna blir det kurstillfällen med enstaka dagar och inte sammanhängande kurser. Programmet släpps kring den 1 september.

Är museet tillgänglighetsanpassat?
Ja. Renoveringen har genomförts enligt regelverk för statliga byggnader av Statens Fastighetsverk. Alla detaljer om byggnaden är inte sammanställda ännu men det finns bra tillträde till byggnaden för rullstolsburna, hiss, hörslinga i hörsalsfunktion och taktila kartor.

Går det att boka fika/lunch i museets restaurang?
Restaurangen kommer att ha både en matsalsdel där lagad mat serveras och en kafédel med kaffe och lättare rättar. Frågor om utbud och eventuell platsbokning görs direkt till restaurangen och enklast via e-post: restaurangen@nationalmuseum.se

Under de första månaderna är det inte möjligt att boka bord under museets öppettider, platser fördelas efter hand under dagen.