Dansk guldålder – Litterär salong

Det tidiga 1800-talet innebar en guldålder också för dansk litteratur, teater och filosofi. På samma sätt som i bildkonsten blomstrade olika genrer jämsides med varandra: sagor och reseskildringar, historiska skådespel, psalmdiktning och naturlyrik. Inom vetenskap och filosofi bröts ny mark, och kvinnans frigörelse debatterades. Det var en storhetstid också för salongskulturen, med musik, uppläsningar och diskussioner.

Denna torsdagskväll bjuder vi in till ett samtal kring texter av H. C. Andersen, Mathilde Fibiger, N.F.S. Grundtvig, Søren Kierkegaard och andra författare.

Medverkande:

Uppläsare: Stina Ekblad, skådespelare vid Dramatens fasta ensemble och hedersdoktor vid institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet.

Anna Bohlin, docent i litteraturvetenskap, Stockholms universitet och Universitetet i Bergen

Lise Horneman Hansen, lektor i danska vid Uppsala universitet

Carl-Johan Olsson, Intendent vid Nationalmuseum

Samtalsledare: Martin Olin, Nationalmuseum

Stina Ekblad

Anna Bohlin

Lise Horneman Hansen

Carl Johan Olsson

Martin Olin

Torsdagskväll på museet

Visste du att museet är öppet till kl 21 på torsdagar? Perfekt för ett besök efter jobbet. Upptäck konsten och ät en bit eller kom in på en anspråkslös AW.

Vi vill göra ditt besök så innehållsrikt som möjligt och under våren kommer du att kunna ta del av föreläsningar, samtal, utställningsöppningar, musik och annat smått och gott. Kvällsprogrammet på torsdagarna är kostnadsfritt och du behöver inte boka plats.