Följ med Nationalmuseums intendent Carl-Johan Olsson och Martin Olin, chef för samlingarna, till uppfinningens och förändringens tid – 1800-talet! Presentationen är del av en ny programserie med konsthistoriska föreläsningar om hur konst och design både speglar och påverkar samhällsutvecklingen genom historien.
Tid
Torsdag 5 december kl 18:00–19:00
Plats
Södra ljusgården, entréplan
Kostnad
Kostnadsfritt
Under 1800-talet skedde stora samhälleliga förändringar. Industrialisering, ekonomisk framväxt och tekniska uppfinningar ledde till att allt fler människor flyttade till städer. Där erbjöds nya arbetstillfällen men också kommers och nöjen – ett modernt samhälle tog form. Politiska förändringar innebar så småningom ett mer rättvist och demokratiskt samhälle.
Allt detta förändrade även konsten. I bilder tolkades och skildrades denna nya verklighet med nya tekniker och konstformer och motiv. Konstens marknad och konstnärernas roll förändrades och breddades, och nu möjliggjordes även för kvinnor att bli professionella konstnärer.
Nationalmuseums intendenter Carl-Johan Olsson och Martin Olin berättar i denna epokföreläsning om uppkomsten av det moderna samhället. Berättelsen illustreras med många exempel på konst från tiden.
Om föreläsarna
Carl-Johan Olsson är intendent för 1800-talets bildkonst och kurator för aktuella utställningen Romantiken – ett sätt att se.
Martin Olin är chef för Samlingarna på Nationalmuseum och docent i konstvetenskap.
Fler epokföreläsningar
Det finns inga kommande händelser