Catharina Nolin, professor i konstvetenskap på Stockholms universitet, bjuder oss i sin föreläsning på en konsthistorisk trädgårdspromenad. Vi stämmer möte i 1800-talets offentliga park för en promenad bland högresta träd och färgrika blommor, besöker utställningsträdgårdar och trädgårdsutställningar och avrundar med umgänge i den egna trädgården.
Fri entré, ingen förbokning
Tid: Torsdag 5 oktober kl 18–19
Plats: Södra ljusgården, entréplan
I föreläsningen ges en introduktion till hur städernas offentliga parker under 1800-talets senare del och kring sekelskiftet 1900 ordnades och utvecklades till sociala rum för umgänge och bildning liksom hur parker och trädgårdar kunde bilda ramen till utställningar men även bli till utställningar i sig själva. Vi kommer därefter att förflytta oss in i den privata trädgården, och se hur den under decennierna omkring 1900 blev en viktig del av hemmet för odling av frukt och grönsaker, men också hur den utformades konstnärligt och gjordes till en plats för odling av skönhetssinnet och bildningen, för läsning, brevskrivning och umgänge med familj och vänner.
Föreläsningen ges i samband med utställningen Trädgården.

Catharina Nolin. Foto: Sören Andersson.
Om föreläsaren
Catharina Nolin är professor i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet. Hon är i sin forskning inriktad på historiska trädgårdar och gestaltade landskap. Till hennes publikationer hör doktorsavhandlingen Till stadsbornas nytta och förlustande. Den offentliga parken i Sverige under 1800-talet (1999), En svensk lustgårdskonst. Lars Israel Wahlman som trädgårdsarkitekt (2008) samt ett flertal artiklar om kvinnliga landskapsarkitekter.
- torsdag 5/1018:00–19:00