Det finns inga kommande händelser

Föreläsning: Leonardo da Vinci som skulptör

I år är det 500 år sedan Leonardo da Vinci gick bort. Vi firar hans minne med en föreläsning i samarbete med Italienska Kulturinstitutet i Stockholm. Professor Francesco Caglioti talar om ”Leonardo da Vinci as a Sculptor: the Virgin with the Laughing Child in London”.

Den knappt halvmeterhöga terrakottaskulpturen "Madonnan med det skrattande barnet" ingår i V&A:s (Victoria & Albert Museum i London) samlingar sedan 1858. Den är ett av museets mest kända verk och har genom tiderna attribuerats till en rad olika florentinska 1400-talsskulptörer, nu senast till Antonio Rossellino (1427-1479).

Under föreläsningen kommer Professor Caglioti att presentera sin forskning kring skulpturen. Denna har nyligen visat att Madonnan med det skrattande barnet kan tillskrivas Leonardo da Vinci (1452–1519) och inte Antonio Rossellino. Detta skulle i så fall kunna innebära att verket är den enda skulptur av Mona Lisas skapare som idag finns kvar.

Francesco Caglioti är professor i medeltida konsthistoria vid Scuola Normale Superiore i Pisa och expert på italiensk renässans.

Föreläsningen har fått stöd av “Comitato Nazionale per la celebrazioni dei 500 anni dalla morte di Leonardo da Vinci”.

Plats: Södra ljusgården, entréplan
Språk: Engelska
Fri entré, ingen platsbokning.

Läs mer om skulpturen på V&A:s webbplats.

Till Italienska Kulturinstitutet i Stockholms webbplats.

The Virgin with the Laughing Child. © Victoria and Albert Museum, London.

Det finns inga kommande händelser