Det finns inga kommande händelser

Från Nationalmuseum till Sundborn – en dag till minnet av Carl Larsson

I år är det 100 år sedan Carl Larsson avled. Vi firar minnet av honom med en föreläsningsdag. Evenemanget är också del av Nationalmuseums jubileumshelg: ett år sedan återinvigningen.

Carl Larsson är en av Sveriges mest folkkära konstnärer genom tiderna. Hemmet, Lilla Hyttnäs i Sundborn i Dalarna, blev hans och hustrun Karins gemensamma konstprojekt och ett av världens mest kända konstnärshem. Bilderna därifrån fick stor spridning och blev mycket populära.

Carl Larsson själv ansåg att hans monumentalmålningar, i offentliga byggnader som museer och skolor, var mer betydelsefulla än de välkända akvarellerna från Sundborn. År 1896 arbetade Carl Larsson med freskerna som pryder väggarna i Nationalmuseums trapphall. Motiven är hämtade från den svenska historien och konsthistorien. Vi möter bland andra drottning Lovisa Ulrika, Carl Gustav Tessin och Carl Hårleman. I den övre trapphallen finns målningarna ”Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523” och ”Midvinterblot”.

I år är det 100 år sedan Carl Larsson gick bort. Vi firar minnet av honom med en föreläsningsdag.

Program

Hans-Olof Boström, professor emeritus i konstvetenskap vid Karlstads universitet, talar om Carl Larssons väggmålningar i Nationalmuseum

Martin Olin, är forskningschef vid Nationalmuseum och docent i konstvetenskap, talar om akvarellerna från Sundborn.

Plats: Södra ljusgården, entréplan

Biljetter: 100 kr, kan förköpas via knapp här nedanför. Kan också köpas på plats i museet. Begränsat antal platser.


Mer om talarna

Hans-Olof Boström är professor emeritus i konstvetenskap vid Karlstads universitet. Hans omfattande och mångsidiga författarskap omfattar bland annat monografier över Thor Fagerkvist och Bror Hjorth, vidare ”Sett. Essäer om 1800- och 1900-talskonst”, den stora undersökningen ”Det underbara skåpet. Philipp Hainhofer och Gustav II Adolfs konstskåp i Uppsala”, ”Helgade rum. Kyrkor i Karlstads stift”, ”Carl Larsson. Monumentalmålaren” och ”Konst i Värmland”.

Martin Olin är forskningschef vid Nationalmuseum och docent i konstvetenskap. Han har bland annat arbetat med presentationen av 1600-talets konst i det nyöppnade Nationalmuseum och med utställningen ”Carl Larson – vänner och ovänner” 2013.

 Det finns inga kommande händelser

Jubileumshelg

Ett år sedan återinvigningen: det vill vi fira! Jubileumsprogram 12–13 oktober med med föredrag, samtal och filmvisning. Extra festligt i restaurangen.