Barnens dag

Redan den 10 oktober fylldes huset med skolbarn från Boden i norr till Hässleholm i söder. De fick se, lyssna, smaka och göra tillsammans med museets konstpedagoger.

I samband med det stora renoveringsprojektet har Nationalmuseum gjort en särskild satsning på barn och familjer. Bland annat finns det nu en permanent yta för utställningar för barn och unga i det som kallas Barnens konstvärld och de skapande ateljéerna har fått dubbelt så stor yta. Allt ligger på entréplan och är bland det första som välkomnar besökarna.

Första publik att uppleva allt det nya och de första att prova ateljéerna var 250 skolbarn från hela landet, från Boden i norr till Hässleholm i söder. Den 10 oktober intog de Nationalmuseum och stannade i huset en hel dag. Varje skolgrupp fick sin egen ciceron – en konstpedagog som visade runt i museet och undersökte tillsammans med barnen.

Totalt var det 12 grupper från åtta skolor i Boden, Gävle, Akalla, Gamla stan, Linköping, Västerås, Skövde och Hässleholm. Skolbarnen är mellan 10 och 12 år gamla och går i årskurs 4 till årskurs 6. Några åkte med nattåg för att ta sig till museet, andra reste över dagen.

Besöket till Stockholm och Nationalmuseum möjliggjordes genom ett samarbete med SJ som bekostade resorna för barnen och de medföljande vuxna. Vi vill rikta ett varmt tack till SJ!